Atunci când se confruntă cu primele simptome ale unei afecţiuni minore, 62% dintre români folosesc produse care se eliberează fără prescripţie medicală, potrivit unui studiu realizat în cadrul campaniei educaţionale „Despre sănătate, cu responsabilitate”. Cele mai comune simptome ale afecţiunilor pentru gestionarea cărora românii apelează la automedicaţie cu produse care se eliberează fără reţetă sunt: răceală şi gripă, dureri de cap, dureri articulare şi musculare, dureri menstruale, balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac.

Potrivit acestui studiu, confruntaţi cu simptome ale unei afecţiuni minore pe parcursul ultimelor 12 luni, ca primă reacţie, 39% dintre respondenţi au declarat că au folosit un medicament fără reţetă (OTC) pentru a-şi ameliora simptomele, în timp ce 23% au apelat la suplimente alimentare în

gestionarea acestora, fie vitamine şi minerale, fie suplimente alimentare pe bază de plante.

„Este de aşteptat că nu ne vom prezenta la medic pentru „un banal strănut”, este corect să luăm un antitermic atunci când avem febră până ajungem la medic, însă, atunci când nu recunoaştem simptomele sau ne confruntăm cu simptome de o intensitate şi durată pe care nu le-am mai întâlnit anterior, sau care se repetă relativ frecvent, este foarte important să nu amânăm şi să consultăm medicul. Automedicaţia controlată poate fi o soluţie, în sensul în care pacientul apelează la un tratament indicat anterior de către medic pentru aceeaşi afecţiune sau pentru simptome similare. Însă, aceasta necesită o informare corectă în prealabil şi o responsabilizare a pacientului cu privire la administrarea corectă a tratamentului, conform indicaţiilor din prospect”, declară dr. Daciana Toma, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Majoritatea respondenţilor au declarat că citesc prospectul unui produs. Dar nu toate informaţiile incluse în prospect prezintă acelaşi nivel de interes în rândul utilizatorilor, aceştia fiind interesaţi în principal de modul de administrare şi dozaj (84%) şi efecte secundare (80%), în timp ce

restul sunt citite doar de aproximativ jumătate dintre respondenţi.

65% dintre cei care au participat la studiu spun că, atunci când cumpără produse fără reţetă, au ca sursă de informare medicul, iar 60% se informează de la farmacist.

Studiul mai arată că medicul şi farmacistul sunt sursele de informare care se bucură de cea mai mare încredere din partea respondenţilor, 8,8 din 10 au încrede în medic, respectiv 8 din 10, în farmacist.

„De cele mai multe ori, persoanele care achiziţionează produse ce se eliberează fără prescripţie medicală ştiu dinainte ce produse vor, fie că au mai folosit cu altă ocazie, fie că le-au mai fost recomandate sau au auzit despre acestea din diferite surse. De aceea, nu este suficient să ne bazăm

pe faptul că oamenii ar trebui să citească prospectul şi eticheta produsului, ci este foarte important ca noi, farmaciştii, să ne asigurăm că pacienţii şi consumatorii au informaţiile corecte şi complete, că ştiu ce fel de produs cumpără, înţeleg care sunt rolul şi efectul acestuia asupra organismului, cum ar trebui administrat şi care sunt posibilele interacţiuni pe care le poate genera” a declarat dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.