Vitamina C şi alţi antioxidanţi stimulează formarea de noi vase sangvine în tumorile de la nivelul plămânilor, arată un studiu recent al Karolinska Institutet din Suedia, publicat în Journal of Clinical Investigation.


Rezultatele cercetării confirmă concluziile unui studiu anterior, conform cărora suplimentele alimentare cu antioxidanţi pot accelera creşterea tumorală şi metastazele, informează MedicalXpress.

„Am constatat că antioxidanţii activează un mecanism care provoacă formarea de noi vase sangvine la nivelul tumorilor canceroase, ceea ce este surprinzător, căci înainte se credea că antioxidanţii aveau un rol protector. Noile vase sangvine hrănesc tumorile şi pot să le ajute să crească şi să se propage”, a explicat prof. Martin Bergö, vicepreşedinte al Karolinska Institutet.

Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi care pot afecta organismul, deci se regăsesc în mod constant în suplimentele alimentare. Dar dozele prea ridicate pot deveni nocive.

„Antioxidanţii din surse alimentare nu sunt de temut, iar majoritatea oamenilor nu au nevoie de cantităţi suplimentare”, a mai explicat profesorul Bergö.

El a adăugat că antioxidanţii pot fi însă nocivi pentru pacienţii cu cancer şi pentru persoanele cu risc ridicat de cancer.

 

Un mecanism necunoscut

Grupul de cercetare al profesorului Bergö arătase deja că antioxidanţi precum vitaminele C şi E accelerează propagarea cancerului pulmonar, prin stabilizarea unei proteine numită BACH1. Proteina e activată când nivelul radicalilor liberi de oxigen scade, ceea ce se produce, de exemplu, când cantităţi suplimentare de antioxidanţi sunt introduse în organism prin alimentaţie sau când mutaţii spontane în celulele tumorale activează antioxidanţii endogeni.

Prin noul studiu, cercetătorii au putut demonstra că activarea BACH1 induce formarea de noi vanse sangvine – angiogeneza.

Se ştia că nivelurile reduse de oxigen (hipoxie) reprezintă condiţia necesară pentru ca angiogeneza să se producă la nivelul tumorilor canceroase. Mecanismul identificat recent de cercetători arată că noi vase sangvine se pot produce la nivelul tumorilor în prezenţa unui nivel normal de oxigen.

Noul studiu mai arată şi că BACH1funcţionează în acelaşi mod ca proteina HIF-1α -  un mecanism care a luat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în 2019 şi care permite celulelor să se adapteze la schimbările nivelului de oxigen. HIF-1α şi BACH1 lucrează împreună la nivel tumoral, arată cercetarea.

 

Speranţa unor medicamente mai eficace

„Numeroase studii clinice au evaluat eficacitatea inhibitorilor angiogenezei, dar nu s-a obţinut rezultatul scontat”, a spus Ting Wang, membru în echipa profesorului Martin Bergö. „Studiul nostrul deschide poarta unor metode mai eficace de a preveni angiogeneza în tumori. De exemplu, pacienţii ale căror tumori prezintă niveluri ridicate de BACH1 ar putea beneficia de un tratament mai susţinut antiangiogenic”.

Cercetătorii au utilizat o gamă de metode biologice celulare şi s-au concentrat pe tumorile canceroase ale plămânului, studiind microtumori obţinute in vitro. Au studiat şi eşantioane de tumori prelevate de la pacienţi cu cancer de sân şi rinichi.

Tumorile în care proteina BACH1 era activată, fie prin ingestia de antioxidanţi, fie prin supraexpresia genei BACH1, produceau mai multe noi vase de sânge şi erau foarte sensibile la inhibitorii angiogenezei.

„Următoarea etapă constă în examinarea în detaliu a modului în care nivelurile de oxigen şi de radicali liberi pot reglementa proteina BACH1, şi vom contina să terminăm pertinenţa, la nivel clinic, a rezultatelor noastre. Vom face, de asemenea, studii similare în cazul altor forme de cancer, precum cancerul de sân, de rinichi şi de piele”, a mai spus Ting Wang.

Studiul s-a desfăşurat în strânsă colaborare cu cercetătorii Susanne Schlisio, Staffan Strömblad şi Eckardt Treuter de la Karolinska Institutet, precum şi cu oameni ştiinţă de la o unitate medicală afiliată Universităţii Zhengzhou.

 

 


Oncolog