40 de ore pe săptămână? 30, 20 de ore? Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că avem nevoie de minim 8 ore de muncă plătită pe săptămâna pentru a profita de beneficiile pentru sănătatea mintală şi satisfacţia faţă de viaţă.

Studiul a fost publicat, în luna iunie, în revista de specialitate Social Science & Medicine şi a fost realizat pe 71,113 de persoane din Marea Britanie, în perioada 2009-2018. Dr. Brendan Burchell şi colegii săi au analizat datele, din Studiul Longitudinal UK Household, a mai mult de 71.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, cărora le-au modificat durata şi intervalul de muncă şi le-au măsurat nivelurile de satisfacţie şi sănătate mintală.

Şomajul şi inactivitatea dăunează sănătăţii mintale

Se ştia din studii anterioare că şomajul şi lipsa activităţii profesionale poate influenţa negativ starea de bine, dar nu şi câte ore de muncă sunt optime pentru sănătatea mintală. Dr. Brendan Burchell şi colegii săi au concluzionat: minim 8 ore.

„Avem studii şi definiţii pentru orice. De la doza optima de vitamina C până la numărul orelor de somn recomandate, dar este prima dată când analizăm numărul optim de ore de muncă plătită”, a explicat dr. Brendan Burchell, de la Univeristatea Cambridge.

Bărbaţii implicaţi în studiu au raportat o creştere a satisfacţiei de viaţă cu 30%, când au lucrat 16 sau mai puţine ore pe săptămână, respectiv între 20 şi 24 de ore pe săptămână, în cazul femeilor.

Cercetătorii au subliniat că diferenţa majoră pentru sănătatea mintală apare între indivizii care lucrează şi cei care sunt în şomaj, deci scurtarea numărului de ore lucrat pe săptămână nu ar avea un efect negativ pentru starea de bine a angajaţilor.

Reducerea orelor de lucru ar putea creşte productivitatea angajaţilor

Autorii studiului punctează, de asemenea, că reducerea numărului de ore petrecute la job ar putea creşte productivitatea, odată cu amplificarea satisfacţiei şi a unui echilibru viaţă-muncă. Ar putea, de asemenea, reduce poluarea prin reducerea numărului de deplasări cu autovehiculul.

„Modelul tradiţional de muncă, în care toată lumea lucrează în jur de 40 de ore pe săptămână, nu a fost niciodată bazat pe cantitatea de muncă optimă pentru oameni”, a completat Senhu Wang, co-autorul studiului.
 

Sursa: Medical News Today