Originar din Mexic, chili-ul este un condiment cunoscut în lumea întreagă şi folosit pentru prepararea mâncărurilor picante. Pentru mulţi ani, condimentul a fost folosit pentru proprietăţile sale curative, dar acum cercetătorii au descoperit că, mâncând regulat chili, putem să prevenim infarctul sau atacul cerebral.

Un studiu al cercetătorilor de la Neuromed (Institutul Neurologic Mediteranean), publicat în Jurnalul American de Cardiologie, arată că riscul unui accident cerebral a fost redus la jumătate la oamenii care consumă în mod regulat chili, potrivit CNN.

Studiul a fost făcut în Italia, unde chili este un ingredient obişnuit în dietă, iar cercetătorii au comparat datele obţinute de la 23.000 de participanţi care fie consumau chili, fie nu consumau.

Starea de sănătate a participanţilor a fost monitărizată timp de opt ani, iar cercetătorii au constatat că riscul de a muri de infarct a fost cu 40% mai mic în rândul personelor care consumau chili de cel puţin patru ori pe săptămână.

Oamenii de ştiinţă spun că protecţia în privinţa mortalităţii a fost indiferent de ce dietă urmau participanţii. „Cu alte cuvinte, cineva poate urma sănătoasa dietă mediteraneeană, iar altcineva poate mânca mai puţin sănătos, însă pentru toţi chili are un efect protector”, a spus Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Neuromed, unul dintre autorii studiului.

Licia Iacoviello, directorul Departamentului de Epidemiologie şi Prevenţie de la Neuromed şi profesor la Universitatia Insubria din Varese, a explicat că proprietăţile benefice ale chiliului au fost transmise prin cultura alimentară italiană. „Şi acum le găsim şi în China şi în SUA. Ştim că diferitele plante din speciile de capsicum, deşi sunt consumate în moduri diferite în întreaga lume, pot exercita o acţiune protectoare faţă de sănătatea noastră”, a spus Licia Iacoviello.

Echipa intenţionează acum să investigheze mecanismele biochimice care fac chili-ul bun pentru sănătatea noastră.

Sunt însă şi experţi externi care au lăudat studiul, dar în acelaşi timp au subliniat unele limitări. Unul dintre aceştia, Duane Mellor, dietetician la Aston Medical School din Marea Britanie, a declarat că lucrarea este „interesantă”, dar „nu arată o legătură cauzală” între consumul de chili şi beneficiile pentru sănătate.

„Este plauzibil că persoanele care folosesc chili, după cum sugerează datele,  au folosit mai multe ierburi şi condimente, şi ca atare este probabil să mănânce mai multe alimente proaspete, inclusiv legume. Aşadar, deşi chili ar putea aduce un plus de gust la reţetele şi mesele noastre, orice efect direct este probabil să fie mic şi este mai probabil ca chili să facă consumul altor alimente sănătoase mai plăcute”, a spus specialistul.