Noul coronavirus era prezent în apele uzate din Milano şi Torino, în nordul Italiei, încă din decembrie 2019, cu două luni înainte de primul caz detectat oficial în ţară, arată un studiu al Institutului italian al Sănătăţii (ISS), citat de AFP.


„Studiul a examinat 40 de eşantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 şi februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite, cu două metode diferite, au confirmat prezenţa ARN (acid ribonucleic, element esenţial al unui virus) al SARS-CoV-2 în eşantioanele prelevate la Milano şi Torino în 18 decembrie 2019”, potrivit unui comunicat al ISS, institutul public de referinţă, informează HotNews.ro.

Urme identice au fost găsite, de asemenea, în apele uzate din Bologna (centru-nord), în 29 ianuarie 2020, în condiţiile în care primul caz oficial de coronavirus în Italia a fost semnalat în 20 februarie 2020, în mica localitate Codogno, în apropiere de Milano.

ISS a precizat, însă, că eşantioanele din octombrie şi noiembrie 2019 nu au prezentat nicio urmă de coronavirus în apele uzate.

„Acest studiu poate ajuta la înţelegerea începutului circulaţiei virusului în Italia şi să furnizeze informaţii coerente în raport cu analizele efectuate în Franţa pe eşantioane provenite de la pacienţi internaţi, care au identificat un caz pozitiv la SARS-CoV-2  în decembrie 2019”, a precizat ISS.

Institutul citează, de asemenea, un studiu spaniol care a identificat ARN-ul acestui virus în apele uzate din Barcelona la jumătatea lunii ianuarie, „cu circa 40 de zile înainte de notificarea primului caz autohton” în Spania.