Expunerea la anumiţi poluanţi atmosferici ar putea creşte riscul de cancer de sân, potrivit unui studiu efectuat pe câteva mii de femei din Franţa. Rezultatele sunt în concordanţă cu alte cercetări recente.


Studiul - cunoscut sub numele Xenair - confirmă, printre altele, un risc crescut de cancer de sân în cazul expunerii la dioxid de azot, informează AFP şi Agerpres. A fost realizat de cercetători ai Universităţii din Leicester (Marea Britanie), ai Centrului Leon Berard şi ai Şcolii Centrale din Lyon, ai Institutului Gustave Roussy (regiunea pariziană), ai Institutului naţional pentru mediu industrial şi riscuri, precum şi ai centrului Bordeaux Population Health.

Autorii studiului Xenair au explorat asocierea dintre riscul de cancer de sân şi expunerea cronică, în doze mici, la opt poluanţi atmosferici: poluanţi cu proprietăţi xenoestrogenice - dioxine, BaP, PCB, cadmiu -, precum şi poluanţi la care expunerea este zilnică - particule fine (PM10 şi PM2,5), dioxid de azot (NO2), ozon (O3).

Lucrarea s-a axat pe 5.222 de cazuri de cancer de sân, diagnosticate între 1990 şi 2011, dintr-o cohortă naţională urmărită timp de 22 de ani, comparativ cu acelaşi număr de cazuri neafectate.

Expunerile medii şi cumulative au fost estimate pentru fiecare tip de poluant în parte, luându-se în considerare, cu precădere, locul de domiciliu al subiecţilor studiului.

Rezultatele au indicat un risc crescut de cancer de sân legat de expunerea la dioxidul de azot. De asemenea, s-a constatat un risc sporit şi în cazul BaP şi PCB153, doi perturbatori endocrini.

Cercetarea va fi publicată în revista Environmental Pollution.
Alergologia