Conform unui studiu britanic, femeile care au adoptat o dietă vegetariană ar prezenta un risc sporit de a-şi fractura şoldul, pe parcursul vieţii. Cauza este un indice de masă corporală mai scăzut şi carenţa anumitor substanţe nutritive, responsabile de sănătatea oaselor şi muşchilor.


Studiul britanic a fost publicat în această lună în revista BMC Medicine.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au analizat datele privind starea de sănătate şi alimentaţia a 26.318 femei, cu vârste între 35 şi 69 de ani, din care 28% erau vegetariene. În rândul persoanelor monitorizate s-au constatat 822 de fracturi de şold care au avut loc pe parcursul a 20 de ani – adică, la peste 3% din eşantion, informează Top Santé.

Cauzele riscului mai ridicat de fractură nu sunt întru totul clare, dar cercetătorii estimează că anumite persoane care urmează o dietă vegetariană nu primesc suficiente substanţe nutritive necesare sănătăţii oaselor şi muşchilor, precum proteine sau calciu.

Conform dr. James Webster, autorul principal al studiului, dietele vegetariene pot să varieze semnificativ de la o persoană la alta. Cercetătorul nu recomandă abandonarea alimentaţiei vegetariene, ci compensarea substanţelor nutritive din carne cu altele similare.

Dacă dieta vegetariană poate reduce riscul de diabet, de obezitate, de boli cardiace sau de anumite tipuri de cancer, studiul subliniază importanţa unei alimentaţii echilibrate.

„Probabil că vegetarienii, dintr-un motiv sau altul, şi potenţial din cauza unui aport slab în substanţe nutritive importante, au oasele şi masa mulsculară mai slabe”, adaugă dr. Webster.

Indicele mediu de masă corporală la vegetarieni era uşor mai scăzut ca la consumatorii obişnuiţi, la fel şi aportul de vitamina D, doi factori de risc potenţiali ai fracturii de şold.





Ginecologia (1)