„Sosirea verii nu va face ca pandemia de coronavirus să dispară”, arată  concluziile unui studiu publicat recent în Jurnalul Asociaţiei Medicale din Canada, citat de Medical News Today.  Autorii au investigat factorii meteorologici şi măsurile de sănătate publică în mai multe locaţii geografice. Oameni de ştiinţă au încercat, astfel, să identifice factorii care reduc viteza de răspândire a coronavirusului.

Anterior, oamenii de ştiinţă au stabilit că focarele de gripă sunt asociate cu schimbările climatice şi tind să apară în lunile mai reci.

Pentru studiul recent publicat, cercetătorii s-au concentrat pe datele preluate din „zonele geopolitice cu focare de COVID-19” pe parcursul a două săptămâni separate. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că evoluţia epidemiei de COVID-19 „nu a fost asociată cu latitudinea geografică, nici cu temperatura în perioada de expunere, cu 14 zile înainte.”

Medicii au fost suprinşi de acest rezultat, pentru că se aşteptau să funcţioneze la fel ca la gripă.

„Am efectuat un studiu preliminar, care a sugerat că latitudinea şi temperatura ar putea juca un rol, dar, când am repetat studiul în condiţii mult mai riguroase, am obţinut rezultatul opus. Încălzirea vremii nu reduce răspândirea virusului”, a spus dr. Peter Jüni de la Universitatea din Toronto, Canada.

Oamenii de ştiinţă au identificat o relaţie între creşterea epidemiei şi umiditate, dar, când au efectuat analize mai detaliate, au observat că această relaţie nu poate fi probată.