Cu ocazia Zilei Internaţionale a Sănătăţii Mintale, marcată anual pe 10 octombrie, grupul de cercetare Ipsos a realizat un studiu global în 30 de ţări de pe toate continentele. Majoritatea cetăţenilor intervievaţi (80%) consideră că sănătatea fizică şi mintală sunt la fel de importante pentru ei, însă doar 35% cred că acest lucru este reflectat şi de sistemele de sănătate din ţările lor.


Chiar dacă peste jumătate dintre oameni (53%) spun că se gândesc adesea la sănătatea lor mintală, majoritatea (68%) recunosc că sunt mai frecvent preocupaţi de sănătatea lor fizică, se arată într-un comunicat. O persoană din zece (11%) afirmă că nu se gândeşte niciodată la sănătatea sa mintală.

Femeile tind să se gândească la sănătatea lor mintală mai mult decât bărbaţii (58% faţă de 48%). Studiul subliniază, de asemenea, existenţa unor diferenţe generaţionale: 61% din cei sub 35 de ani se gândesc destul de des la echilibrul lor mintal cel, comparativ cu 42% din rândul celor de peste 50 de ani.

La nivel global, în medie, opt din zece oameni (79%) spun că sănătatea lor fizică şi sănătatea lor mintală sunt la fel de importante pentru ei.

Peste această medie se situează maghiarii (90%), mexicanii (88%), columbienii (86%), peruanii (86%) şi chilienii (86%)

Surprinzător, în rândul celor care spun că una este mai importantă decât cealaltă, mai mulţi oameni aleg sănătatea mintală (12%) decât pe cea fizică (6%).

Ţările cu cea mai mare proporţie a oamenilor care acordă mai multă importanţă sănătăţii mintale sunt: Arabia Saudită (26%), India (24%), Suedia (20%), Turcia (18%) şi Brazilia (16%).

În ciuda concepţiei larg răspândite că sănătatea fizică şi cea mintală sunt la fel de importante pentru starea generală de bine, oamenii sunt mult mai puţin înclinaţi să creadă că sistemele de sănătate din ţările lor le tratează în mod egal: 35% este media globală a celor care spun că acest lucru este adevărat, mai mare în Malaezia (60%), China (54%), Japonia (47%), Mexic (45%).

Pe de altă parte, 42% cred că sănătăţii fizice i se acordă o importanţă mai mare. Această proporţie este mai ridicată în ţări precum Marea Britanie (60%), Statele Unite (55%), Brazilia (55%), Africa de Sud (54%), Suedia (54%).

Media globală (31%) în rândul cetăţenilor celor 30 de ţări analizate arată că sănătatea mintală este a treia cea mai importantă problemă de sănătate, cu doar 3 puncte procentuale mai puţin decât cifra înregistrată pentru cancer. Preocuparea de sănătate cea mai importantă în 2021 este coronavirusul (70%), menţinând tendinţa înregistrată anul trecut, când a fost pentru prima dată introdusă în studiu.

Sănătatea mintală este principala problemă menţionată în ţări precum Suedia (63%) sau Chile (59%), urmate de Australia (47%), Canada (43%), Columbia (41%), Singapore (40%), Brazilia (40%) şi Marea Britanie (40%). Cel mai puţin preocupaţi par a fi japonezii (9%), mexicanii (11%), francezii (12%) şi saudiţii (14%).

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în rândul a 21.513 respondenţi, în perioada 20 august-3 septembrie 2021, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 18-74 ani.

 

Psihiatru (2)