Anticorpii care neutralizează coronavirusul rămân în sânge cel puţin 8 luni de la infectare, arată un studiu italian. Cercetarea a permis cartografierea exhaustivă a evoluţiei, în timp, a răspunsului imunitar la COVID-19.


Anticorpii sunt prezenţi cel puţin 8 luni indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienţilor sau de prezenţa altor patologii, arată cercetătorii.

Studiul, apărut în publicaţia Nature Communications, a fost realizat de Spitalul San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS), organismul care consiliază guvernul în chestiuni de sănătate publică, arată agenţia AFP, citată de France 24.

Au fost monitorizaţi 162 pacienţi testaţi pozitiv, cu vârstă medie de 63 de ani, din care 67% bărbaţi. Pacienţii s-au prezentat la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului San Raffaele, în primul val al pandemiei. Dintre aceştia, 57% sufereau şi de alte patologii, în afară de COVID-19, cele mai frecvente fiind hipertensiunea arterială (44%) şi diabetul (24%).

 La 8 luni după diagnostic, doar 3 pacienţi din cei 162 aflaţi sub observaţie (din care 29 au decedat) nu mai erau pozitivi la testul de detectare a anticorpilor, au arătat, într-un comunicat comun, Spitalul San Raffaele şi ISS.

Mai mult, prezenţa precoce a anticorpilor „este fundamentală pentru combaterea cu succes a infecţiei”, se spune în document. Cei care nu reuşescă să producă anticorpi în primele 15 zile după infectare riscă să dezvolte forme grave ale bolii.

Studiul a fost condus de specialiştii Secţiei privind evoluţia şi transmiterea virală din cadrul spitalului milanez, în colaborare cu cei ai Institutului de cercetare a diabetului, al aceleiaşi unităţi sanitare. Cercetătorii au dezvoltat un test specific, folosind tehici deja utilizate pentru studiul anticorpilor implicaţi în răspunsul auto-imun aflat la baza diabetului de tip 1.

Specialiştii au pus la punct şi o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2, graţie tehnicilor deja folosite pentru studiul vaccinurilor anti-HIV.


ORL