Jumătate dintre femeile care lucrează spun că se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an. O pondere similară, în creştere faţă de 2023, declară că angajatorii nu le susţin în eforturile de a-şi echilibra raportul dintre responsabilităţile profesionale şi angajamentele din viaţa personală, arată studiul Deloitte Women @Work 2024, realizat la nivel global.


În schimb, studiul evidenţiază scăderea la un sfert a proporţiei femeilor care susţin că sunt epuizate, de la peste o treime în 2023 şi de la aproape jumătate în 2022, informează Agerpres.

Dintre participantele la studiu, 16% şi-au schimbat locul de muncă anul trecut – procent superior celui în registrat în cei doi ani anteriori la un loc - , în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar şi pe fondul unui echilibru precar între viaţa profesională şi cea personală şi al lipsei de flexibilitate în privinţa programului de lucru.

Deşi majoritatea femeilor participante la studiu lucrează cu normă întreagă (88%), lor le revine şi responsabilitatea principală pentru creşterea copiilor (50%), chiar şi în cazul celor care câştigă mai mult decât partenerul. În acelaşi timp, 37% dintre femeile care trăiesc în cuplu spun că acordă prioritate carierei partenerului faţă de propria carieră, aspect valabil chiar şi pentru 10% din cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.

„Concluziile studiului indică faptul că angajatorii trebuie să ţină cont, în elaborarea politicilor de personal, de particularităţile existente în cazul femeilor - responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor şi/sau a altor persoane, mediul social şi cultura din care provin -, astfel încât să le sprijine să depăşească provocările legate de aceste particularităţi şi să le ajute să îşi valorifice potenţialul profesional, oferindu-le şanse egale cu bărbaţii în această direcţie. România este pe drumul cel bun din acest punct de vedere”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, şi coordonatorul programului SheXO Club.

Studiul Deloitte Women @ Work 2024 a fost efectuat în rândul a circa 5.000 de femei din zece ţări din întreaga lume.

 

 



Psihiatru (2)