Omniprezente în mediu, microplasticele se regăsesc în cantităţi mari în organismul peştilor, ajungând, prin consum, în organismul oamenilor, relevă un studiu canadian.
Analizând peştii de apă dulce dintr-un lac aflat într-o zonă urbană şi industrială din estul canadian, cercetătorii de la Universitatea din Toronto şi de la Ministerul Mediului al provinciei Ontario au constatat că vietăţile acvatice conţineau în medie 138 de microplastice per exemplar, de 17 ori mai mult decât arătau studiile anterioare, informează AFP şi Agerpres.
Ei au stabilit, de asemenea, că fiecare file de peşte ajuns în farfuria consumatorilor conţinea, în medie, 56 de particule de microplastice, se arată în studiul publicat în revista Environmental Health Perspectives.
Cercetătoarea principală, Madeleine Milne, a dorit să ştie dacă microplasticele pot pătrunde în fileuri, partea din peşte pe care oamenii o consumăm cel mai mult.
De cele mai multe ori invizibile cu ochiul liber, microparticulele poluante sunt formate din polimeri şi alţi compuşi de sineză, având dimensiuni cuprinse între 5 mm şi o miime de milimetru.
Impactul lor, în special asupra sănătăţii oamenilor care le consumă, a fost studiat doar de la începutul anilor 2000, fiind încă puţin cunoscut şi necesitând cercetări suplimentare, potrivit unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Am observat, de asemenea, multe particule de cauciuc (...) care provin probabil din uzura anvelopelor”, a adăugat Madeleine Milne.
„Este important ca oamenii să fie conştienţi de gradul de contaminare a diferitelor alimente pe care le consumă”, a completat cercetătoarea, subliniind necesitatea unei analize geografice la scară largă, în special în apropierea surselor de microplastice.
Mai multe studii au arătat că microparticulele pot avea diverse efecte nocive asupra peştilor, cu efecte negative asupra creşterii, ratei de reproducere şi de supravieţuire.