Concentraţiile ridicate de polen din aer contribuie la creşterea ratei de infectare cu SARS-CoV-2, prin împiedicarea răspunsului imun al organismului, arată un studiu internaţional, publicat săptămâna aceasta în revista ştiinţifică PNAS.


Cercetătorii care au realizat studiul recomandă ca persoanele aflate în grupele de risc să poarte măşti cu capacitate ridicată de filtrare a particulelor, primăvara, când există concentraţii mari de polen în aer, se menţionează într-o ştire a agenţiei chineze Xinhua, preluată de Agerpres.

Polenul nu răspândeşte virusul, însă inhibă eliberarea de substanţe care declanşează răspunsul imun, s-a constat în studiu.

„Toate persoanele, inclusiv cele care nu sunt alergice, sunt afectate, iar efectul este cauzat nu doar de polenul cu potenţial alergen, ci şi de alte tipuri”, a declarat Aslog Dahl, cercetătoare în domeniul polenului în cadrul Universităţii din Gothenburg, citată într-un comunicat.

Ea se numără printre cercetătorii care au contribuit la studiul epidemiologic asupra corelaţiei dintre rata de infectare şi nivelul de polen din aer, realizat în 31 de ţări.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o creştere a nivelului de polen în aer cu 100 de particule pe metru cub a condus la o rată de infectare, în medie, cu 4% mai mare.

În condiţii de carantină, „efectul polenului a fost înjumătăţit atunci când au fost comparate niveluri egale de polen, însă a existat în continuare o asociere semnificativă între conţinutul de polen şi numărul de infecţii”, a spus Dahl.

„O modalitate de a vă proteja împotriva polenului aerian este utilizarea unei măşti FFP2”, a precizat Dahl. Ea a sfătuit să nu se deschidă ferestrele în perioadele în care există concentraţii ridicate de polen în aer, adăugând că şi persoanele care nu au alergii ar trebui să acţioneze ca şi cum ar fi alergice.

„Clătiţi-vă părul când ajungeţi acasă, schimbaţi-vă hainele şi spălaţi des feţele de pernă şi aşternutul. Aspiraţi des şi nu lăsaţi hainele la uscat în aer liber. Şi nu uitaţi că animalele de companie care stau afară pot transporta polen în interior, pe blană”, a adăugat Aslog Dahl.


Alergologia