Un nou studiu publicat de revista Pediatrics arată că ora târzie de culcare a copiilor poate duce la un risc crescut de obezitate pentru aceştia. „Părinţii ar trebui să menţină o rutină atunci când vine vorba de programarea orelor de masă şi de culcare”, a declarat dr. Claud e Marcus, medic pediatriu la Institutul Karolinska din Suedia şi autor al studiului.

Cercetarea, care a făcut parte dintr-un studiu mai larg asupra obezităţii, s-a concentrat pe 107 copii din Suedia, dintre care 64 dintre copii aveau un părinte supraponderal sau obez.

Cercetătorii au monitorizat greutatea, înălţimea şi circumferinţa taliei fiecărui copil cu vârsta de la unu la şase ani. Toţi copiii au avut măsurători similare la începutul studiului. Somnul a fost măsurat timp de şapte zile consecutive folosind un tracker purtat pe încheietura copilului.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei care, de obicei, mergeau să doarmă mai târziu de 9.00 seara au avut o talie mai mare şi un IMC (indice de masă corporală) mai mare până la sfârşitul studiului. „Această oră târzie de mers la somn a fost unul dintre factorii care au ieşit în evidenţă. A fost asociat cu greutatea crescută. Cu toate acestea, ceea ce putem vedea este o asociere. Dacă îţi trimiţi copiii mai devreme la culcare, ar schimba ceva? E ceva ce nu ştim”, a spus dr. Claude Marcus.

Medicul a mai spus că să stai treaz peste de ora 9.00 p.m. ar putea fi un semn al unui stil de viaţă care pune copiii la risc mai mare de a fi supraponderali.

Într-un comentariu legat de această cercetare, medicii Nicole Glaser şi Dennis Styne, ambii endocrinologi pediatri de la Spitalul Davis Health din Sacramento, California, au spus că este posibil ca obezitatea şi somnul inadecvat să se datoreze altor influenţe, cum ar fi „excesul de ecrane, exerciţiul inadecvat sau, în general, mai puţină vigilenţă cu privire la obiceiurile privind sănătatea din partea familiei. Cu toate acestea, medicii au adăugat că este posibil să existe şi o legătură între ora de somn şi luarea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre regiunile creierului implicate în reglarea ciclurilor de somn şi trezire gestionează, de asemenea, comportamentul alimentar.