Pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială şi spitalizaţi din cauza COVID-19 prezintă un risc dublu de deces în comparaţie cu cei care nu sunt afectaţi de această patologie, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală European Heart Journal.


„Este important pentru pacienţii care suferă de hipertensiune să conştientizeze că se confruntă cu un risc crescut de deces din cauza COVID-19”, a declarat unul dintre principalii autori ai studiului, Fei Li, cardiolog în cadrul Spitalului Xijing de Xian (centrul Chinei), citat de European Heart Journal.

Pacienţii hipertensivi care au încetat să-şi ia tratamentul prezintă un risc încă şi mai mare de deces din cauza noului coronavirus SARS-CoV-2, după spitalizare în comparaţie cu cei care îşi iau medicamentele, potrivit aceluiaşi studiu.

În cadrul acestei cercetări observaţionale, oamenii de ştiinţă chinezi şi irlandezi au examinat retroactiv informaţii provenite de la persoanele internate în perioada 5 februarie - 15 martie la Spitalul Huoshenshan din Wuhan (China).

Aproape 30% dintre persoanele internate, adică 850 de pacienţi, sufereau de hipertensiune. Un procent de 4% dintre aceştia au decedat, în comparaţie cu 1,1% dintre pacienţii care nu prezentau această patologie.

„Le sugerăm pacienţilor să nu sisteze sau să modifice tratamentul obişnuit împotriva hipertensiunii dacă acest lucru nu le-a fost recomandat de medic'', a explicat unul dintre autorii studiului, Ling Tao, de la Spitalul Xijing.

După ce rezultatele cercetării au fost ajustate pentru a ţine cont de diferenţele de vârstă, sex şi starea de sănătate, cercetătorii au calculat că riscul de deces din cauza noului coronavirus în cazul unui pacient hipertensiv internat în spital este de două ori mai mare decât în cazul altor pacienţi.