Copiii femeilor care au fost supraponderale în timpul sarcinii prezintă un risc crescut de a dezvolta mai târziu, în viaţa adultă, cancer de colon, arată un studiu american.


Excesul de greutate al mamelor este adeseori o cauză a suferinţelor celor mici, arată cercetările. Femeile supraponderale care încearcă să conceapă un copil prezintă un risc sporit de a avea un nou-născut cu probleme serioase, informează The Guardian
Un studiu publicat în revista de specialitate Gut arată că urmaşii femeilor care au fost supraponderale în timpul sarcinii au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Rezultatele studiului ar putea explica de ce incidenţa cancerului de colon este în creştere în rândul tinerilor din Europa şi din alte regiuni dezvoltate.

„Dat fiind trendul în rândul populaţiei, în materie de obezitate maternală, a cărei prevalenţă s-a multiplicat cu şase din anii ‘60 încoace, e posibil ca, în următoarele decenii, să observăm povara în creştere a cancerului de colon timpuriu”, a notat echipa de cercetători.

Specialiştii au analizat datele colectate de la femei care au obţinut îngrijire prenatală între anii 1959 şi 1966 în Oakland, California, informaţiile fiind obţinute din fişele lor medicale, în cele 6 luni de dinainte sarcinii şi până la naştere.

Apoi, au fost urmărite datele medicale a peste 18.000 de urmaşi direcţi ai mamelor supraponderale, din momentul majoratului până în anul 2019, monitorizându-se cazurile de cancer de colon.

Rezultatele au arătat că 68 dintre copii au dezvoltat cancer de colon la maturitate, cu jumătate dintre diagnostice puse înainte ca indivizii să împlinească vârsta de 50 de ani. Circa 20% din cei care au dezvoltat boala avea un istoric familial al maladiei.

După ce a analizat toate datele, echipa de cercetare a descoperit că urmaşii adulţi ai femeilor supraponderale în timpul sarcinii prezentau un risc de 2,5 ori mai mare să dezvolte cancer de colon, comparativ cu urmaşii cu mame subponderale sau cu greutate normală.

Echipa sugerează că substanţele nutritive primite de făt ar putea duce la schimbări ale metabolismului, în mecanismele de reglare a apetitului şi în structura şi funcţia grăsimii corporale. Şi expunerea la excesul de insulină sau la glicemia maternă crescută ar putea avea un efect negativ, spun cercetătorii.

Totuşi, studiul prezintă câteva limitări, incluzând faptul că nu a urmărit indicele de masă corporală al urmaşilor, la vârsta adultă, şi nici nu a ţinut cont de faptul că părinţii şi copiii urmează adesea aceeaşi dietă şi pot împărtăşi o colecţie similară de germeni ai tractului intestinal. Echipa nu a putut determina nici dacă diabetul gestaţional al mamei joacă un rol.

Rezultatele cercetării americane vin să completeze studiile britanice, realizate de Cancer Research UK, care arată că persoanele supraponderale sau obeze, cu părinţi supraponderali, prezintă risc crescut de cancer colorectal.


Oncolog