Reţeaua de sănătate Regina Maria anunţă rezultatele cele de-a doua etape a studiului care evaluează răspunsul imun postvaccinal. Rezultatele artă că, la 3 luni de la prima doză, nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66%, dar că eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat.


În acest moment, în România, peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate împotriva COVID-19, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin – însă persistă întrebări legate de durata imunităţii dobândite după vaccinare.

Reţeaua de sănătate Regina Maria anunţă rezultatele cele de-a doua etape a studiului care care evaluează răspunsul imun postvaccinal, se arată într-un comunicat. Faza a II-a a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni după prima doză de vaccin. 

„În această etapă a studiului, ne-am dorit să analizăm dinamica evoluţiei titrului de anticorpi la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare şi, mai ales, modul în care răspunde organismul uman în faţa virusului. Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deşi se înregistrează o scădere a cantităţii de anticorpi, eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

 

Răspunsul imun rămâne puternic

Potrivit datelor colectate, la 3 luni de la prima doză s-a observat o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficienţa vaccinurilor. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

În cazul pacienţilor post-COVID, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-COVID. Media cantităţii de anticorpi pentru această categorie a fost de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile postvaccinare. Spre comparaţie, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus era de 1.618 U/ml.

Datele din studiu sunt în concordanţă cu cercetările ştiinţifice internaţionale, se precizează în comunicat. Un studiu publicat recent în revista „The New England Journal of Medicine”  a relevat că nivelurile de anticorpi scad cu timpul, însă rămân la un nivel protector eficient pentru a apăra organismul în faţa bolii.

 

Doar 1,26% infectaţi după vaccinare

Doar 5 pacienţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19 după vaccinare – un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu. Toţi au făcut forme uşoare ale bolii, ceea ce dovedeşte eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor grave şi a spitalizării. Aceşti pacienţi au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi.

„Datele studiului indică faptul că există pacienţi care dezvoltă anticorpi chiar şi după trecerea celor 7 zile post rapel, când schema de vaccinare se consideră încheiată şi cantitatea de anticorpi îşi atinge potenţialul maxim. O creştere a anticorpilor în timp nu indică neapărat o posibilă infecţie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul că persoana în cauză dezvoltă anticorpi într-un timp mai lung de la momentul vaccinării”, a declarat Corina Cristea, Medic specialist Epidemiolog, Reţeaua de sănătate Regina Maria.

 

Supraponderalii, nivel crescut de anticorpi

Datele studiului indică o concluzie interesantă - indivizii supraponderali au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali, atât la o lună după vaccinare, cât şi la 3 luni. Scăderea titrului de anticorpi este mai puţin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării.

Astfel, pentru subiecţii supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, faţă de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienţilor normoponderali.

Studiul va continua conform metodologiei stabilite pentru a se măsura valoarea anticorpilor la 6 luni de la începerea schemei de vaccinare împotriva COVID-19.

 

Medic