Un studiu intern realizat de laboratoarele Regina Maria arată o cerere de trei ori mai mare pentru testele care detectează virusul Influenza de tip A şi B în perioada 01-09 ianuarie 2023, faţă de aceeaşi perioadă a lunii decembrie 2022.


La nivel naţional, cele mai multe cazuri de gripă testate în laborator au fost confirmate cu virus gripal A nesubtipat, virus gripal AH1 sau AH3, iar cele mai puţin frecvente au fost îmbolnăvirile cu virus gripal de tip B, se arată într-un comunicat. 

Deşi 34 de judeţe au fost afectate de gripă, cele mai multe cazuri sunt concentrate în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Prahova. Până la această dată doar 1,5 milioane de români, în special persoane vulnerabile, au fost imunizaţi împotriva gripei.

Sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi diagnosticaţi atât cu gripă, cât şi cu Sars-CoV-2, fapt ce îngreunează munca medicilor, se subliniază în document. În laboratoarele Regina Maria a apărut un prim astfel de caz, în urma testării concomitente a acestor două virusuri prin testul de diagnostic RT-PCR.

„Aceste cazuri de dublă pozitivitate poartă numele de flurona, termen care descrie starea pacienţilor cu dublă infectare. Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase «Matei Balş» din Capitală s-au confruntat în această perioadă cu cazuri de pacienţi care au avut dublă infecţie, iar numărul acestora este în creştere”, se precizează în document.

În realitate, numărul cazurilor de dublă infecţie poate fi mai mare, pentru că de multe ori gripa are un diagnostic clinic, recomandarea medicală fiind testarea pentru ambele virusuri, se mai arată.

„La nivel internaţional, se vorbeşte despre o triplă epidemie, cu precădere în emisfera nordică, conform datelor furnizate de ECDC, alimentată de circulaţia simultană a virusurilor gripale, sezoniere (Influenza de tip A şi B), a virusului sinciţial respirator (RSV) care face ravagii în rândul copiilor şi a noilor subvariante de Omicron care circulă pe tot mapamondul”, continuă comunicatul. 

Cazurile în creştere de gripă şi afecţiunile respiratorii acute au lăsat cazurile de COVID-19 într-un con de umbră, însă în acest moment există 4 subvariante Omicron care provoacă îngrijorare în rândul specialiştilor la nivel mondial. Subvariantele Omicron BQ şi XBB ameninţă să provoace un nou val de COVID în această iarnă.

Nici în restul continentului lucrurile nu stau mai bine. Institutul naţional de sănătate publică din Belgia (Sciensano) a decretat oficial epidemie de gripă la începutul anului, după ce numărul de cazuri a ajuns la acelaşi nivel cu cele de COVID. Măsuri similare au fost luate şi de Germania şi Slovacia.

Dintre ţările europene, 16 au raportat o intensitate ridicată sau foarte mare a cazurilor de gripă, indicând o circulaţie ridicată a gripei sezoniere în regiune. Republica Moldova, Suedia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ţările de Jos şi Estonia au raportat o activitate de gripă sezonieră de peste 50%.

Conform datelor publicate de ECDC, cele mai ridicate rate de pozitivitate pentru detectarea virusului gripal au fost raportate de România (64%), Ucraina (59%), Federaţia Rusă (49%) şi Serbia (43%).




ORL