Centrul internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC), agenţia creată de OMS, estimează că circa 4% din cazurile de cancer detectate în lume, în 2020, sunt legate de consumul de alcool.


CIRC este agenţia interguvernamentală de cercetare în domeniul oncologic, creată în 1965 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Anul trecut, circa 4% din cazurile de cancer detectate – circa 740.000 – au drept cauză consumul de alcool, inclusiv consumul moderat, se arată într-un comunicat preluat de AFP şi de Le Monde.

Majoritatea (86%) cancerelor atribuite alcoolului sunt asociate unui consum „de risc şi excesiv” – adică, mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, arată studiul. Dar şi un consum „lejer şi moderat”, adică, până în două pahare pe zi, reprezintă un un factor de risc, care cauzează un caz din 7 de îmbolnăvire (100.000 de noi cazuri în lume, în 2020).

De aici, „necesitatea de a pune în practică politici şi intervenţii eficace pentru a sensibiliza publicul privind legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”, a comentat dr. Isabelle Soerjomataram, din cadrul CIRC.

Publicat în revista medicală The Lancet Oncology, studiul a enumerat şapte tipuri de cancer a căror apariţie e legată de consumul de alcool: cancer al cavităţii bucale, al faringelui, al laringelui, de esofag, de colon, de ficat şi de sân (în cazul femeilor).

Coroborând aceasta cu datele legate de consumul de alcool, în funcţie de ţară, cu zece ani înainte (timpul necesar pentru ca boala să apară), cercetătorii au estimat că 741.300 din aceste cazuri de cancer – adică, 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume, în 2020 – puteau fi legate în mod direct de consumul de alcool.

Anul trecut, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri asociate consumului de lacool erau cancerul de esofag (190.000 de cazuri), de ficat (155.000 de cazuri), de sân (98.000 de cazuri).

Mongolia este ţara unde proporţia noilor cazuri de cancer cauzate de alcool este cea mai ridicată – 10%, adică 560 de cazuri. În Kuweit, ţara unde consumul de alcool este interzis, proporţia noilor cazuri este cea mai scăzută (5 cazuri).

Procentul e de 5% în Franţa (20.000 de cazuri), de 4% în Marea Britanie (16.900 de cazuri), de 4% în Germania (21.500 cazuri), de 3% în SUA (52.700 cazuri).

Bărbaţii reprezintă trei sferturi dintre numărul noi de cazuri care pot fi atribuite alcoolului.

Cercetarea are însă câteva limite, subliniază The Lancet Oncology, într-un comunicat. Pe de-o parte, nu ia în considerare tratamentele întrerupte din cauza pandemiei COVID-19, ceea ce ar fi putut duce la sub-diagnosticarea anumitor cancere, anul trecut. Pe de altă parte, nu include interacţiunile dintre consumul de alcool şi fumatul sau obezitatea, care pot contribui, de asemenea, la declanşarea unor tipuri de cancer.


Oncolog