În prima lună a anului 2022, numărul americanilor care au murit din cauza COVID-19 a fost mai mare decât cel provocat de gripă în trei ani, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.


În ianuarie 2022, 55.000 de americani au murit din cauza COVID-19, arată reprezentanţii CDC, citaţi de dpa şi  Agerpres. Între 2019 şi 2022, gripa a provocat moartea a 24.000 de persoane, precizează CDC.

Deşi COVID-19 a fost uneori comparată cu gripa - adesea în încercarea de a-i minimaliza severitatea -, datele disponibile arată că boala provocată de coronavirus duce la mai multe decese, notează dpa.

Cifrele CDC sugerează şi faptul că, deşi noua variantă Omicron este considerată „mai blândă”, COVID-19 rămâne o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică.

În timp ce varianta Omicron este considerată mai puţin periculoasă decât Delta, fiindcă provoacă un număr mai scăzut de spitalizări, mai ales la persoanele vaccinate, ea rămâne totuşi foarte contagioasă. Şi, cu cât sunt mai mulţi oameni infectaţi, cu atât creşte riscul de deces.

Cazurile de coronavirus scad în SUA „aproape la fel de repede cum au apărut”, însă numărul deceselor rămâne ridicat, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky.

„Cu toţi vrem să ne aflăm într-un loc în care să nu trăim într-o situaţie de criză. Încă nu am ajuns acolo”, a subliniat ea.

 

Psihiatru (2)