Agenţia americană a medicamentului FDA limitează utilizarea în SUA a vaccinului monodoză anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, după evaluarea riscului ca persoanele inoculate să dezvolte tulburări rare, dar grave, de colagulare.


Într-un comunicat preluat de EFE şi Agerpres, agenţia federală semnalează că autorizaţia de urgenţă a vaccinului de la Johnson&Johnson va fi de acum înainte valabilă doar pentru persoanele de peste 18 ani, pentru care nu există alte vaccinuri disponibile sau care nu doresc să primească un alt ser.

Decizia vine ca urmare a riscului de tromboză cu trombocitopenie (TTS), după administrarea acestui vaccin.

„Am urmărit îndeaproape vaccinul şi apariţia TTS după administrare şi folosim informaţia actualizată a serviciilor noastre de securitate pentru a revizui autorizaţia de urgenţă”, a declarat medicul Peter Marks, director al centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică al FDA.

Datele oficiale arată că circa 18 milioane de doze de vaccin J&J au fost administrate în SUA, reprezentând 7,7% din persoanele vaccinate cu schema completă.

FDA a constatat că sindromul TTS e rar, cu 3,23 de cazuri la un milion de doze de vaccin administrate.

Încă din decembrie anul trecut, autorităţile sanitare ale SUA au recomandat utilizarea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi Moderna în locul celor de la Johnson & Johnson.

 



ORL