Studiul publicat de Colegiul Medicilor din Statele Unite ale Americii (ACP), pe 7 august, arată că medicii internişti femei sunt plătiţi, în medie, cu 50.000 de dolari pe an mai puţin decât colegii lor din aceeaşi specializare. Deci, femeile primesc un salariu mediu de 200.000 de dolari pe an, în comparaţie cu 250.000 de dolari.

Chestionarul a fost completat de 374 de medici internişti cu normă întreagă şi publicat online în Analele de Medicină Internă. Indiferent de specializare, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii. Diferenţa este de 29.000 de dolari pentru medicii primari, 38.000 în cazul celor care lucrează în spitale şi 45.000 de dolari pentru medicii cu supraspecializări.

Diferenţa salarială persistă indiferent dacă angajatul are copii şi o familie de întreţinut, subliniază cercetătoarea Susan Read de la Colegiul Medicilor din Philadelphia.

Statul Maryland – bărbaţii medici, plătiţi cu 50% mai mult

„Studiul nostru nu este primul care demonstrează că există aceste inegalităţi între sexe, chiar şi atunci când nivelul de experienţă este apropiat”, explică autorii studiului. Aceste rezultate sunt similare cu cele obţinute în raportul anual Medscape, care relevă că medicii bărbaţi din statul Maryland, indiferent de specializare, sunt plătiţi cu 50% mai mult decât colegele de breaslă.

Studiul ACP a mai arătat că diferenţa salarială este mai accentuată pentru medicii în vârstă, dar nu diferă în funcţie de rasă. Cele mai mari diferenţe se înregistrează în cazul cabinetelor private (unde femeile sunt plătite cu 70.000 de dolari mai puţin pe an), în comparaţie cu instituţiile de stat (diferenţă salarială de 30.000 de dolari). „Acest lucru sugerează că inclusiv femeile care deţin propria afacere în domeniul medical se plătesc pe ele însele mai puţin decât ar face-o bărbaţii”, punctează cercetătoare Susan Read.

 

Sursa: Medscape