Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat marţi că, la 27 iulie, va intra în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19, devenind prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial, notează AFP.


În total, 30.000 de persoane vor participa la această fază decisivă, în Statele Unite: jumătate dintre ei vor primi o doză de 100 de micrograme, ceilalţi un placebo. Scopul acestui prim test va fi de a preveni orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2. Acest studiu urmează să dureze până la 27 octombrie 2020.

Anunţul plasează compania Moderna în fruntea cursei mondiale pentru un vaccin împotriva acestei boli care a contaminat peste 13 milioane de persoane în lume şi a făcut mai mult de 570.000 de morţi. Oamenii de ştiinţă avertizează, însă, că primele vaccinuri care vor ajunge pe piaţă nu vor fi obligatoriu şi cele mai eficiente sau cele mai sigure. Tehnologia folosită de Moderna, bazată pe ARN mesager, are ca scop furnizarea corpului omenesc a informaţiilor genetice necesare pentru a declanşa preventiv protecţia împotriva coronavirusului.

Până acum, alte două  posibile vaccinuri anti COVID-19 se află în diferite etape ale testării. La Universitatea Oxford, vaccinul intră, de asemenea, în etapele finale de testare.