Destinat tratamentului celor care suferă de diabet de tip 2, medicamentul numit Ozempic este „deturnat” de către anumiţi utilizatori ai reţelei TikTok, care laudă produsul pentru că e eficace pentru a pierde în greutate. Specialiştii susţin însă că medicamentul ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii dacă e folosit în mod incorect.


Ozempic a devenit un antidiabetic la modă, graţie unor utilizatori ai reţelelor sociale care îi laudă beneficiile. Pe TikTok, hashtagul #Ozempic a adunat peste 500 de milioane de vizualizări, notează HuffPost, care preia o ştire AFP.

Utilizatorii îi laudă proprietăţile care permit pierderea în greutate. O americancă a postat un material video, văzut de peste 100.000 de ori, în care se laudă că a slăbit fără a face niciun fel de efort fizic, doar injectându-şi produsul.

Fenomenul suscită însă îngrijorări în rândul medicilor  - şi duce la discontinuităţi de aprovizionare.

Laboratorul Novo Nordisk precizează că principiul activ al produsului, semaglutida, se fixează pe receptorii unui hormon care joacă rol în controlul glicemiei şi care stimulează secreţia de insulină când concentraţia de zahăr în sânge e ridicată.

Semaglutida scade apetitul şi poate duce la pierderi în greutate importante – circa 10% pe an. Aceste proprietăţi au permis comercializarea în numeroase ţări, inclusiv în SUA, unde doza de substanţă activă e mai mare iar produsul e cunoscut sub numele de Wegovy, fiind folosit în tratamentul obezităţii, notează AFP.

Wegovy se comercializează şi în anumite ţări din Europa, tot pentru tratamentul obezităţii – însă e recomandat doar persoanelor supraponderale care suferă şi de alte boli asociate.

În Franţa, Wegovy este prescris cu mari precauţii, spre deosebire de Ozempic, care se eliberează în urma unei prescripţii medicale normale. Rezultatul? Farmaciştii se plâng că persoane care nu suferă de diabet încearcă să-şi procure Ozempic pe bază de prescripţii falsificate, „folosite de mai multe persoane”. Din cauza cererii ridicate, s-au înregistrat probleme legate de aprovizionare.

Îngrijorările medicilor sunt legate însă de efectele secundare ale semaglutidei, care nu sunt notificate suficient, notează AFP. Nici pacienţii, nici prescriptorii nu sunt suficienţi de motivaţi pentru a declara eventuale efecte nedorite.

În afară de greaţă, există şi riscul mai rar, dar mai grav, de pancreatită acută, care poate surveni chiar la doze slabe, de tulburări biliare, de constipaţii severe care pot duce la obstrucţie intestinală, arată specialiştii. Tratamentul îndelungat creşte riscul de cancer tiroidian.

Medicii atrag atenţia că, dacă medicamentul e utilizat doar din raţiuni pur estetice, pentru a pierde câteva kilograme, beneficiul terapeutic e nul, iar riscurile nu dispar.





Oncolog