Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti a derulat, în perioada 11 decembrie 2017 – 15 august 2020, proiectul Gest-Urgent, în cadrul căruia 440 de medici şi moaşe din 39 de judeţe şi-au îmbunătăţit nivelul de cunoştinţe pentru gestionarea marilor urgenţe din sarcină şi naştere.


Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European, a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea nivelului de competenţe al profesioniştilor din sectorul medical în domeniul prioritar de sănătate „Sănătatea femeii şi copilului. 1.a. Mortalitate infantilă şi risc de deces neonatal”.

„Urgenţele medicale în sarcină şi la naştere sunt rare şi de aceea necesită o instruire specifică şi de lungă durată. Pentru rezolvarea acestor cazuri foarte importantă este munca în echipă. În fiecare dintre sesiunile de formare ale proiectului au participat echipe de medici şi moaşe, provenind din acelaşi spital, pentru ca ei să ajungă să abordeze mai eficient fiecare caz real”, a declarat dr. Anca Panaitescu, manager de proiect.

Iată care sunt principalele rezultate ale proiectului!

  • 440 de medici şi moaşe din instituţiile publice şi-au îmbunătăţit nivelul de cunoştinţe şi au fost certificaţi ca urmare a participării la programul de formare specifică prin simulare medicală pentru gestionarea marilor urgenţe din sarcină şi naştere, comun pentru medici şi moaşe
  • 21 de medici din instituţiile publice au participat la schimburi de experienţă prin parcurgerea cursului Managing Medical and Obstetric Emergencies and Trauma (mMOET), Manchester, Marea Britanie sau a seminarului online Managing obstetric emergencies – case studies and exchange of experience, Padova, Italia
  • A fost elaborat şi difuzat către grupul-ţintă şi către bibliotecile Universităţilor de Medicină şi Farmacie, manualul „Gestionarea marilor urgenţe obstetricale”. Manualul reprezintă un veritabil element de inovare socială prin faptul că aduce un aport de informaţii teoretice actualizate ce sunt exemplificate practic, prin tutoriale video ale manevrelor propriu-zise.

Metodele de formare şi instruire a medicilor şi moaşelor s-au bazat, în principal, pe scenarii de simulare medicală ce permit practicarea în condiţii de siguranţă a manevrelor necesare pentru gestionarea adecvată a marilor urgenţe din sarcină şi de la naştere. Astfel, în cadrul Proiectului Gest-Urgent, cu ajutorul manechinelor sofisticate, ce încorporează tehnologie computerizată de ultimă generaţie, a echipamentelor clinice reale şi prin participarea directă a formatorilor specializaţi, au fost create scenarii medicale menite să instruiască echipele de participanţi şi să le ofere un mediu sigur pentru exersarea actelor practice medicale.

Valoarea totală a proiectului este de 5.826.051,59 lei, din care valoarea cofinanţării Uniunii Europene este de 4.919.246,39 lei.