Sindromul Lynch reprezintă cea mai frecventă predispoziţie ereditară spre a dezvolta o serie de cancere, frecvent cu debut la vârste tinere, sub 50 ani. Se estimează că 1 din 273 de indivizi poarta una din genele incriminate în patogeneza sindromului respectiv.


„În România acest sindrom este mult subdiagnosticat, în prezent neexistând o statistică a acestor pacienţi, însă, dacă extrapolăm datele din literatură, care ne spune ca 3-5% din cancerele colorectale şi endometriale sunt atribuite acestui sindrom, aproximativ 600 de pacienţi oncologici au ca substrat etiologic mutaţii ale acestui sindrom, fără ca ei sa ştie ca sunt predispuşi genetic spre a dezvolta şi alte cancere, şi nici că cei mai dragi ai lor (rudele de grad 1) pot avea un risc crescut de carcinogeneză”, se arată într-un comunicat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Un diagnostic precoce poate salva vieţi, printr-o urmărire atentă a organelor la risc, precum şi prin supravegherea rudelor de grad 1 ale pacienţilor.

„Pentru a da timp vieţii acestor pacienţi, vă invităm să participaţi la seria de cursuri «Sindromul Lynch – de la teorie la practică!»”, se arată în comunicat.

Se vor discuta ghidurile internaţionale actuale dedicate acestui sindrom pentru fiecare specialitate în parte, după care, într-un maraton de cazuri clinice, se va observa cât de frecvent e acest diagnostic în rândul pacienţilor şi care sunt limitările întâmpinate.

Colegiul Medicilor din România a creditat evenimentul ştiinţific cu 6 credite EMC. Data limită de înscriere este 20 iunie.

Coordonatorii evenimentului online sunt dr. Oana Cristina Voinea şi dr. Gabriel Becheanu. Invitat special este prof. dr. Diana Ionescu.

„Cu o experienţă în anatomie patologică internaţională de cel mai înalt nivel, doamna prof. dr. Diana Ionescu a absolvit un rezidenţiat dublu, de Anatomie Patologică şi Medicină de Laborator la Universitatea de Medicină din Pittsburgh, urmand un fellowship pe patologie ginecologică. Din anul 2006 este Consultant Pathologist la  British Columbia Cancer Agency din Vancouver şi Profesor Clinician de Pathologie în cadrul Universitatii British Columbia. Timp de 8 ani,  dna dr. Ionescu a fost director al programului de rezidenţiat în Anatomie Patologică. Actualmente este director medical al laboratorului de screening al cancerului de col uterin (prin examen citologic şi detectie HPV), laborator cu tradiţie din anul 1955 şi Medic Specialist (Board Certified AP) în USA şi în Canada”, se mai arată în comunicat.





Oncolog