Compania britanică de biotehnologie Oxitec vrea să utilizeze o soluţie inedită pentru a limita creşterea cazurilor de febră denga în Brazilia. Se urmăreşte eliberarea în natură a unor ţânţari modificaţi genetic, pentru a reduce răspândirea acestei boli virale.


Oxitec a obţinut în laborator o versiune a ţânţarului mascul Aedes aegypti care poartă o genă ce ucide larvele de sex feminin înainte ca acestea să ajungă la maturitate, reducând astfel populaţia, informează Reuters şi Agerpres. Numai ţânţarii femele înţeapă oamenii şi transmit boala.

Pe măsură ce ţânţarii modificaţi genetic sunt eliberaţi într-o anumită regiune, ei se înmulţesc, în timp ce populaţia totală a acestor insecte începe să scadă.

Brazilia se confruntă cu o epidemie masivă de febră denga în primele luni ale anului 2024, alimentată de sezonul cald şi ploios. Până la data de 27 februarie, peste 973.000 de cazuri probabile de febră denga au fost înregistrate.

Populaţia de ţânţari din zonele în care compania Oxitec a implementat acest tratament este cu până la 90% mai mică decât în zonele în care procedura nu a fost folosită.


 




Practica Veterinara