O intervenţie în premieră, de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, a fost realizată de o echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, sub directa supraveghere a doctorului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitié Salpêtrière (Paris).


Potrivit doctorului Lucian Mărginean, utilizarea dispozitivului de tip disruptor în această intervenţie determină caracterul de unicitate a procedurii, în condiţiile în care altfel este practicată în câteva centre medicale din România de circa 10 ani, informează Agerpres

„A fost vorba despre un anevrism gigant care practic nu găsea nicio soluţie terapeutică, decât această tehnică de embolizare, o tehnică deosebită şi materiale deosebite. Aici am avut susţinerea spitalului care a investit din bugetul propriu o sumă considerabilă, care a salvat viaţa unui pacient tânăr, de 52 de ani (...) Era vorba de un anevrism gigant într-o zonă inaccesibilă neurochirurgical, deci nu poate fi operată clasic prin tehnici de neurochirurgie. S-a dezvoltat - şi o să folosesc un termen nemedical - o bolfă în capul pacientului, care făcea compresie pe structurile de vecinătate şi care a necesitat implantarea unui dispozitiv”, a declarat dr. Lucian Mărginean, într-o conferinţă de presă.

„Este şi o tehnică specială să ajungem la locul respectiv, undeva în mijlocul creierului, să implantăm acel dispozitiv astfel încât să întrerupem fluxul de sânge în acel anevrism gigant, care practic expune pacientul la un risc major de ruptură şi deces. În acelaşi timp, compresia, care genera probleme neurologice”, a adăugat specialistul.

 Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat că astfel de intervenţii generează costuri mari în privinţa tratamentului, dar „beneficiile şi costurile pe termen lung sunt infinit mai mici”.

„Lăsând la o parte factorul emoţional prin faptul că pacientul, prin calitatea vieţii pe care o primeşte, este redat familiei, societăţii şi poate să îşi reia activităţile curente. În lipsa acestei intervenţii putem discuta de o evoluţie care să meargă la deces”, a explicat doctorul.

Dr. Lucian Mărginean a mai precizat că la această intervenţie a participat o întreagă echipă de specialişti, fiind transmisă în direct în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC) de la Târgu Mureş.

La conferinţa de presă au mai participat profesor doctor Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR) şi Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 



Medic