Doză redusă de radiaţii, timp scurt de expunere şi vizualizare în detaliu, la rezoluţie ridicată - acestea sunt câteva din beneficiile celor mai performante tehnologii de imagistică medicală veterinară din lume, ale producătorului finlandez Planmeca, care sunt acum disponibile pentru medicii veterinari din România.


Anunţul a fost făcut de dr. Raluca Zvorăşteanu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Orofacială şi Stomatologie Veterinară, după ce o delegaţie formata din 10 medici veterinari din România a evaluat ultimele inovaţii în domeniu chiar în ţara producătoare, se arată într-un comunicat.

În premieră, delegaţia a fost invitată la Helsinki, în Finlanda, la sediul producătorului finlandez Planmeca - lider global pe piaţa imagisticii stomatologice şi cea mai mare companie medicală dentară deţinută privat, din lume -, pentru a discuta şi evalua ultimele inovaţii şi posibilităţile de dezvoltare în domeniul imagistică veterinară şi stomatologie veterinară din România.

„Tehnologia în acest domeniu al imagisticii veterinare a atins un nivel care, până nu demult, a fost posibil doar în medicina umană, iar discuţiile din Finlanda, din cadrul Planmeca Digital Veterinary Tour, ne-au arătat că putem implementa şi în cabinetele stomatologice veterinare din România tot acest know-how de top. Ne-am familiarizat cu cele mai avansate tehnologii de imagistică, printre care şi un computer tomograf de înaltă rezoluţie. Denumit Verity Vet, acest CT foloseşte o tehnologie imagistică unică în domeniul veterinar, cu fascicul conic de radiaţii, care permite vizualizarea în detaliu şi la rezoluţie ridicată a structurilor dure ale animalelor, cu doză minimă de radiatii, de până la 10 ori mai mică decât CT-urile veterinare convenţionale”, a explicat dr. Raluca Zvorăşteanu.

Potrivit dr. Cristina Rizea, director general Dexellence, partener oficial în România al brandurilor de top din domeniul imagisticii şi echipamentelor stomatologice, doza de radiaţii la care va fi expus animalul pentru realizarea unui CT maxilar poate fi de 15 uSv (echivalentă unui zbor de două ore cu avionul), apropiată de cea utilizată pentru o radiografie dentară panoramică.

De asemenea, timpul de captare a imaginii este foarte redus, de 20-30 de secunde, lucru extrem de important în practica veterinară, ţinând cont de faptul că animalele sunt sub anestezie generală în timpul realizării CT-ului şi e important să nu se scurteze timpul operator disponibil medicului.

Conform specialiştilor în stomatologie veterinară, încă un beneficiu al acestui tip de CT veterinar este faptul că radiaţiile sunt focalizate, cu dispersie redusă, astfel încât operatorul poate rămâne în cameră în timpul captării imaginii, producătorul finlandez menţionând că doza de radiaţii este nulă la o distanţă de 2,5 m faţă de aparat.

 



Practica Veterinara