Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara se alătură campaniei de realizare gratuită a mamografiilor, dedicată femeilor din mediul rural, cu vârste între 50 şi 69 de ani. Proiectul se desfăşoară în mai multe centre din regiune.


Din proiect mai fac parte Institutul Oncologic „Prof.  Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Spitalul Municipal Timişoara. Are drept scop depistarea precoce a cancerului de sân, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeş.

„Fii responsabilă de sănătatea ta - programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân - etapa II - Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este denumirea proiectului, coordonat de dr. Oprea Maria-Olimpia, de la Spitalul Municipal Timişoara.

Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara.

În Centrul de imagistică de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş se pot face atât investigaţii mamografice, cât şi ecografii şi RMN de sân. Ş.l. dr. Diana Manolescu, director medical al unităţii medicale şi specialist în imagistică, a declarat că, încă de anul trecut, în cadrul Centrului de imagistică funcţionează un mamograf digital 3D cu tomosinteză.

„Sensibilitatea investigaţiei făcute cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80%. Mamograful permite scanarea cu mare acurateţe, obţinându-se imagini cu o rezoluţie foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X. În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, a spus dr. Diana Manolescu

În România, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate anual cu această maladie. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supravieţuire de peste 95%.

 


Oncolog