Până pe 31 octombrie, expoziţia „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” de la Muzeul Geologic Naţional este o oportunitate unică de a explora lumea fascinantă a particulelor elementare şi de a înţelege modul în care cercetările de la CERN modelează viitorul ştiinţific şi tehnologic al planetei.
Eveniment unic în muzeologia românească, expoziţia sărbătoreşte împlinirea a 25 de ani de colaborare a României în cadrul experimentului A Large Ion Collider Experiment (ALICE) de la Organisation européenne pour la recherche nucléaire (CERN), cel mai mare laborator de fizică din lume. Se aniversează şi 70 de ani de la înfiinţarea CERN, o organizaţie a cărei activitate a transformat fundamental modul în care oamenii înţeleg universul şi viaţa modernă, de la cercetarea fundamentală la crearea internetului şi contribuţii în tehnologia medicală, informează Agerpres.
Vizitatorii vor putea explora materia invizibilă a Universului şi modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaştem astăzi, relatează e-zeppelin.ro. Expoziţia aduce la viaţă concepte ştiinţifice abstracte prin:
- Vizualizări interactive: vizitatorii vor putea experimenta traiectoriile particulelor în acceleratorul de particule şi veţi înţelege cum au loc ciocnirile particulelor si ionilor atomici la energii extreme.
- Instalaţii multimedia: acestea explică intr-un mod captivant şi prietenos concepte precum plasma de cuarci şi gluoni, modelul standard, detalii ale unor sisteme de detectie si identificare a produsilor rezultati din ciocnirea ionilor atomici.
- Echipamente reale: vor fi expuse elemente autentice de detectie si identificare utilizate în cercetările de la CERN, realizate de echipa românească de la IFIN-HH, demonstrând contribuţia semnificativă a României la acest proiect ştiinţific global.
- Instalaţii interactive: vizitatorii vor putea comtempla o vizualizare artistica şi spectaculoasă a radiaţiilor cosmice şi să se oglindească în matricea particulelor subatomine din care este alcătuit tot ce se află în universul cunoscut.
„Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este expoziţia din cadrul proiectului „Descoperind Invizibilul” al Asociaţiei Zeppelin împreună cu Modulab, co-finanţat de AFCN.
Sursă foto: Facebook Constantin Goagea