Tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, potrivit unei analize a şapte studii clinice efectuate la nivel internaţional. Aceasta a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să îşi revizuiască recomandarea faţă de respectivul tratament, transmite Reuters.


Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazonă şi metilprednisolon, arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de COVID-19 internaţi la terapie intensivă.

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii COVID-19 aflaţi în stare foarte gravă după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arată un comunicat al cercetătorilor.

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de COVID-19.

„Dovezile arată că, dacă administrezi corticosteroizi, numărul deceselor la 1.000 de pacienţi scade cu 87. Vieţile respective au fost salvate”, a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.

„Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de COVID-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză.

Concluziile, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele anunţate în iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de COVID-19.

Ulterior, dexametazona a fost folosită pe scară largă în departamentele de terapie intensivă din mai multe ţări, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.