Circa 75% din italieni se declară în favoarea utilizării permisului sanitar şi a unei extinderi mai largi a acestuia pentru a combate pandemia de COVID-19, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul La Stampa.


Sondajul a fost realizat de institutul Euromedia Research, pe un eşantion de 1.000 de persoane.

Până luna trecută, permisul sanitar era obligatoriu doar pentru personalul medical, informează AFP, preluată de Agerpres.

Începând de la 1 septembrie, obligativitatea lui a fost extinsă la personalul din învăţământ, precum şi la pasagerii trenurilor pe distanţe lungi, ai navelor, avioanelor şi autobuzelor.

În privinţa permisului sanitar pentru personalul din învăţământ, 76,1% din italienii chestionaţi s-au declarat în favoarea acestei măsuri, iar 21,4% împotriva ei. Totodată, 75,4% aprobă utilizarea sa în mijloacele de transport menţionate, în timp ce 21,9% se opun.

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, a anunţat săptămâna trecută că doreşte să extindă utilizarea paşaportului sanitar şi în alte sectoare de activitate.

Sectoarele vizate ar putea fi întreaga administraţie publică, toţi angajaţii din transporturi, precum şi cei din domenii care impun angajaţilor să deţină un certificat sanitar.

„Angajaţii din baruri şi restaurante trebuie să fie obligaţi să se vaccineze, cu atât mai mult cu cât clienţii lor sunt obligaţi deja să facă acest lucru dacă vor să ia masa în spaţii închise”, a declarat Lino Stoppani, liderul unui sindicat din industria restaurantelor, citat de cotidianul La Stampa.

În prezent, 71% din populaţia italiană de peste 12 ani este vaccinată cu schemă completă.

 

Psihiatru (2)