Compania Roche România pune la dispoziţia medicilor specialişti 3 noi teste imunologice pentru diagnosticarea bolii Alzheimer. Aceste teste imunologice de diagnostic in vitro sunt recomandate pentru determinarea unor acumulări de proteine în lichidul cefalorahidian, la pacienţi adulţi cu afectare cognitivă, care sunt testaţi pentru depistarea şi diagnosticarea bolii Alzheimer.

În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer se face în principal pe baza simptomelor clinice, inclusiv a testelor cognitive, existând un număr semnificativ de pacienţi diagnosticaţi atunci când boala este deja într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, diagnosticul bolii Alzheimer bazat pe evaluarea funcţiei cognitive este corect numai în 70-80% din cazuri. De aceea, un diagnostic cert al prezenţei unei boli degenerative este foarte important, pentru a face distincţia dintre tulburările de memorie legate de vârstă şi boala Alzheimer în stadiu incipient.

În acest context, au fost dezvoltate o serie de teste, cu ajutorul unor biomarkeri prelevaţi din lichidul cefalorahidian, pentru a ajuta in procesul de diagnosticare a bolii Alzheimer. Astfel, efectuarea testelor Elecsys® ß-Amyloid (1-42) LCR şi Elecsys® Phospho-Tau (181P) LCR ajută la diagnosticarea clară a bolii Alzheimer, precum şi pentru evaluarea noilor potenţiale tratamente.

”Testarea biomarkerilor din lichidul cefalorahidian, prin testele pe care le punem la dispozitie, oferă clinicienilor, pacienţilor şi familiilor acestora oportunitatea unui diagnostic clar, rapid şi complet. Diagnosticarea demenţei sau a bolii Alzhemier va ajuta persoanele afectate şi familiile acestora să conştientizeze situaţia într-un stadiu cât mai incipient, astfel încât să poată lua măsuri pentru a asigura îmbunatăţirea calităţii vieţii. În plus, un instrument de diagnostic care identifică mai bine pacienţii cu boala Alzheimer, poate ajuta medicii să evalueze mai bine opţiunile de tratament”, a declarat Nora Galli, Country Manager, Roche Diagnostics Romania.

În lipsa unor statistici oficiale, specialiştii estimează că în România, aproximativ 300.000 persoane suferă de boala Alzheimer, iar numărul acestora este în continuă creştere.