Universitatea Babeş-Bolyai anunţă că, din octombrie, studenţii care vor putea să participe fizic la cursuri sunt cei care sunt vaccinaţi, care prezintă un test COVID negativ sau cei care pot dovedi că au trecut prin boală.


Studenţii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se vor putea întoarce fizic la cursuri începând din luna octombrie, în anul universitar 2021-2022, în anumite condiţii legate de vaccinare şi de evoluţia contextului pandemiei de COVID-19, anunţă unitatea de învăţământ, într-un comunicat.

Decizia a fost adoptată pe 29 iulie 2021, de Senatul UBB, la propunerea Consiliului de Administraţie al Universităţii -  propunere formulată în urma consultărilor cu reprezentanţii studenţilor.

Conform documentului, studenţii care vor putea participa fizic la cursuri sunt cei care:

  • sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;
  • prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Potrivit aceluiaşi document, studenţii care nu se încadrează în aceste categorii vor avea posibilitatea de a participa la activităţile didactice online sau prin alte modalităţi alternative, în condiţiile stabilite de fiecare facultate, conform profilului, specializării şi resurselor disponibile. Examenele sunt gândite a fi organizate în regim clasic/standard, indiferent de modalitatea de studiu.

În urma propunerii formulate de reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti, aceleaşi categorii de studenţi vor putea beneficia şi de cazare în căminele UBB, la capacitatea maximă permisă de prevederile legale impuse pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2.

Studenţii care nu se pot vaccina ca urmare a unor condiţii medicale dovedite pot fi cazaţi în regim special, urmând să desfăşoare activităţile academice în regim online, sau prin alte modalităţi alternative stabilite de facultatea la care studiază.

„UBB a căutat să ofere posibilitatea celor care doresc să se întoarcă la studii în regim clasic să o facă, dar în condiţii de siguranţă pentru ei, pentru întreaga comunitate academică şi pentru oraş, dar şi să respecte dreptul la educaţie al celor care au ales să nu se vaccineze încă şi cu grijă şi respect faţă de diverse situaţii personale. Aşadar, încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor tuturor studenţilor şi a comunităţii noastre academice (...) În plus, noi, aşa cum am mai precizat, împreună cu reprezentanţii Consiliului Studenţilor din UBB, venim în întâmpinarea studenţilor, ajutându-i să se vaccineze, astfel încât să putem reveni cât mai curând la condiţiile normale, fireşti, de cazare şi studiu”, a spus rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
În comunicat se precizează că deciziile vor fi actualizate în funcţie de evoluţia pandemiei, cu participarea şi anunţarea din timp a celor implicaţi.

 

Pediatru