Uniunea Europeană aplică de marţi, 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene, după vaccinarea anti-COVID cu schema completă cu două doze - sau cu o doză, pentru serul Johnson & Johnson.


Măsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, a anunţat Comisia Europeană. Deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revine fiecărui stat membru, informează Agerpres.

Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat statelor membre „să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european”.

Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza de consolidare a fost decisă în baza recomandărilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a  propus administrarea dozei booster la şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare.

Începând de marţi intră în vigoare şi noile norme europene privind înscrierea dozelor booster pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor apărea cu înscrisul „3/3” în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna şi AstraZeneca şi cu „2/1” în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă.



Pediatru