Anunţul a fost făcut de companiile farmaceutice AstraZeneca şi Sanofi, producătoare ale medicamentului. Comisia Europeană a aprobat acest tratament „pentru prevenirea infecţiilor cu virusul respirator sinciţial (VRS) la bebeluşi”, a precizat grupul francez Sanofi într-un comunicat.


Deocamdată nu există un vaccin împotriva acestei boli, aflată în prezent la originea unei epidemii de o amploare fără precedent în ultimii ani în Franţa şi în alte ţări europene, informează AFP şi Agerpres.

Nirsevimab, comercializat sub denumirea Beyfortus, împiedică declanşarea bronşiolitei. E un tratament pe bază de anticorpi de sinteză care furnizează organismului în mod direct armele pentru lupta împotriva bolii.

Autorizarea acestui tratament marchează o premieră importantă în lupta pentru combaterea bronşiolitei, chiar dacă nu va fi distribuit suficient de rapid pentru a influenţa epidemia din acest sezon.

„Beyfortus va fi disponibil pentru următorul sezon, 2023, de bronşiolită”, a precizat Sanofi.

Este primul medicament capabil să prevină formele grave de boală în rândul bebeluşilor. Un alt tratament preventiv, produs de AstraZeneca, există deja, dar este indicat doar pentru copiii cu risc sau prematuri.

Alte tratamente de acest tip urmează să fie apară pe piaţă. Circa 30 de tratamente - vaccinuri sau anticorpi monoclonali – se află în prezent în faza de studiu clinic, potrivit unei informări publicate în vara aceasta de Lancet Infectious Diseases.

Şi compania americană Pfizer a anunţat rezultate pozitive pentru un vaccin anti-VRS.


 


Pediatru