Statele Uniunii Europene au convenit recent ca cetăţenii lor să folosească certificate de călătorie, în vederea redeschiderii sezonului turistic de vară. Detaliile urmează a fi negociate în luna mai, arată surse diplomatice.


Certificatele de călătorie le vor permite persoanelor vaccinate, vindecate de COVID-19 sau cu teste negative să călătorească mai uşor pe teritoriul Uniunii Europene unde, de mai bine de un an, restricţiile de călătorie au afectat profund industria ospitalităţii, relatează agenţia Reuters, citând surse diplomatice.

Cele 27 de state membre UE şi-au luat angajamentul ca, până în vara lui 2021, să pună la punct cadrul normativ pentru a implementa această măsură, după ce se obţine şi acordul Parlamentului European.

Ţările UE lucrează în paralel, pentru a se asigura că există soluţiile tehnologice necesare, astfel ca noile certificate, în format digital sau pe hârtie, să poată fi folosite de îndată ce se dă undă verde.

Acordul statelor membre include asigurări împotriva discriminării celor care nu pot sau nu vor să se vaccineze şi permite efectuarea unei serii de teste prin care cei care au fost bolnavi să poată dovedi însănătoşirea.

În timp ce statele membre vor fi obligate să accepte vaccinurile aprobate în UE, anumite ţări pot elibera certificate de călătorie şi pentru cei vaccinaţi cu serul rusesc Sputnik sau cu cel chinezesc, Sinovac, care sunt autorizate doar pe teritoriul lor, mai arată Reuters. Urmează ca celelalte state UE să decidă dacă acceptă sau nu certificate de călătorie privind vaccinuri care nu sunt aprobate pe teritoriul Uniunii.

 

Alergologia