Uniunea Europeană a oferit Chinei vaccinuri gratuite împotriva COVID-19, în urma creşterii numărului de cazuri de infectări din această ţară, dar China nu a oferit încă un răspuns, a informat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.


Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a precizat numărul de doze oferite de UE şi nici cine este producătorul lor, informează Reuters şi Agerpres.

„În contextul situaţiei COVID din China, Comisarul (pentru Sănătate) Stella Kyriakides i-a contactat pe omologii săi chinezi pentru a le oferi solidaritate şi sprijin din partea UE. Aici este vorba atât despre expertiză de sănătate publică, precum şi despre donaţii ale unor vaccinuri adaptate la variante”, a adăugat reprezentantul EC.

Întrebată dacă Beijingul va accepta oferta UE, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Mao Ning a evitat un răspuns direct, declarând pentru Reuters că ratele de vaccinare din China şi capacităţile de tratament au continuat să crească şi că proviziile necesare de echipamente, vaccinuri şi medicamente sunt „adecvate”.

Ea a mai precizat că Beijingul este deschis „pentru consolidarea solidarităţii şi cooperării cu comunitatea internaţională”, pentru a răspunde provocărilor pandemice, dar a precizat şi că „poate satisface cererea oricui va dori să se vaccineze”.

Până în prezent, autorităţile de la Beijing au optat să folosească pentru populaţie doar vaccinuri produse în China - vaccinuri cu virus inactivat, nu de tipul celor pe bază de ARNm.





Psihiatru (2)