Ţările membre UE au convenit să îşi deschidă frontierele pentru călătorii din afara Uniunii care sunt vaccinaţi cu unul dintre serurile autorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Vor putea intra în UE şi cei inoculaţi cu serurile produse în India şi China.


UE a autorizat până acum doar vaccinurile AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi Novavax, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

OMS a aprobat însă şi vaccinurile produse de companiile din China Sinopharm şi Sinovac, precum şi cele indiene de la Serum Institute şi Bharat Biotech.

Până acum, UE nu permitea accesul cetăţenilor altor ţări decât din motive foarte importante şi dacă aceştia erau vaccinaţi cu unul din vaccinurile autorizate în Uniune.

Recomandarea adoptată de guvernele europene, aplicabilă de la 1 martie, este ca statele membre „să renunţe la restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale în UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau de OMS”.

Sunt considerate vaccinate persoanele care au primit ultima doză cu 14 – 270 de zile înainte de sosire, sau o doză de rapel. Restricţiile vor fi eliminate şi pentru cei care s-au vindecat de COVID-19, cu maximum 180 de zile înainte de intrarea în UE.

Călătorilor vaccinaţi cu seruri aprobate de OMS li se va putea solicita şi dovada efectuării unui test PCR cu rezultat negativ pentru coronavirus cu maximum 72 de ore înainte de plecare şi li se vor putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi carantina sau izolarea.

 

Ginecologia (1)