În faţa reticenţei anumitor state membre şi a opoziţiei eurodeputaţilor conservatori, negocierile cu privire la o lege pentru a reduce utilizarea pesticidelor în Uniunea Europeană bat pasul pe loc, cu riscul de a compromite adoptarea sa înainte de alegerile europarlamentare din 2024.


Textul propus în luna iunie 2022 de Comisia Europeană prevede reducerea la jumătate, până în 2030, a pesticidelor folosite în UE, comparativ cu perioada 2015-2017, informează AFP şi Agerpres.

De la început o parte din statele membre şi din europarlamentari s-au alarmat în legătură cu faptul că fermierii ar putea fi lăsaţi fără alternativă la o diminuare a randamentelor agricole, în pofida faptului că Bruxelles-ul a dezminţit acest scenariu.

Un an mai târziu, negocierile între cele 27 de state membre UE bat pasul pe loc, iar textul propus de Comisia Europeană este ameninţat să fie respins de eurodeputaţii din PPE.

De la începutul anului, preşedinţia suedeză a UE a pregătit câteva soluţii de compromis pentru a autoriza statele membre să adopte fie reguli constrângătoare, fie simple linii directoare pe baze voluntare, aceste flexibilităţi fiind detaliate într-un bilanţ publicat recent. Însă discuţiile sunt în continuare suspendate în aşteptarea unui studiu de impact solicitat la finele anului trecut de statele membre UE, pentru a evalua consecinţele asupra securităţii alimentare.

„Este un dosar problematic. Dacă elaborăm reglementări fără a avea o idee privind consecinţele, creăm tensiune şi suspiciuni”, susţine ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

Pe lângă clauze care să impună aceleaşi reguli pentru produsele importate, Parisul pledează pentru un echilibru cu viitorul proiect legislativ care să încurajeze tehnicile de editare genomică, care sunt susceptibile să creeze seminţe rezistente care vor necesita mai puţine pesticide.

Numeroase state membre cer de asemenea să se ţină cont de „specificităţile locale” precum şi de eforturile realizate deja de fiecare ţară.

„Am devenit ostatici ai radicalilor de ambele părţi, între un PPE care este pe cale să se rigidizeze şi cei care spun că trebuie mers mai departe şi nu vor să cedeze nimic. Dacă fiecare refuză să facă un compromis, vom pierde şase luni, şi posibil chiar mai mult”, adaugă ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

În Parlamentul European, textul Comisiei Europene ar urma să facă obiectul unui vot în luna iulie, în cadrul comisiei pentru Agricultură, iar ulterior al unui scrutin în plenul Parlamentului, în vederea viitoarelor negocieri cu statele membre, după ce acestea din urmă îşi vor stabili propria lor poziţie de negociere.

 
Practica Veterinara