Uniunea Europeană doreşte să-şi perfecţioneze sistemele de avertizare rapidă şi să dispună de o capacitate permanentă de a produce circa 300 de milioane de vaccinuri, în primele 6 luni ale oricărei alte noi urgenţe sanitare.


Blocul comunitar doreşte să fie pregătit în această „epocă a pandemiilor”, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Executivul european a publicat un set de noi propuneri pentru a întări capacitatea blocului de a reacţiona rapid la noi crize, recunoscând că pandemia COVID-19 a prins Europa nepregătită şi reacţia iniţială a lăsat de dorit.

„Oamenii de ştiinţă ne spun că aceasta este epoca pandemiilor şi că o altă criză de sănătate poate apărea oricând. Trebuie să ne asigurăm că suntem gata să răspundem în mod eficient”, a declarat într-o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

În documentul în care sunt cuprinse zece lecţii pe care blocul european le-a învăţat în această perioadă, Comisia Europeană anunţă că va lansa în cursul acestui an un nou sistem de adunare a informaţiilor pandemice, menit să identifice orice nouă ameninţare la adresa sănătăţii cât mai rapid cu putinţă.

Decizia face parte dintr-un plan pentru îmbunătăţirea nivelului global de pregătire în cazul unor noi urgenţe pandemice. Un alt obiectiv este ca blocul comunitar să nu mai fie dependent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează Reuters.

OMS a fost criticată pentru că a declarat cu întârziere pandemia, acuzaţie respinsă de organizaţia respectivă.

Conform noului plan, UE doreşte şi să devină mai puţin dependentă de lanţurile globale pentru producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri. Vrea să dispună de o capacitate de producţie de 500 - 700 de milioane de doze de vaccinuri pe an, iar aproximativ jumătate din această capacitate să fie disponibilă încă din primele 6 luni ale unei eventuale noi pandemii.


 

Alergologia