Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunţat că admiterea la facultate va avea loc în varianta clasică, dar în spaţii mai mari, în afara instituţiei de învăţământ, pentru a putea să asigure distanţa prevăzută de normele legale.


Astfel, proba scrisă se va desfăşura în zilele de 25 şi 26 iulie 2020. „Universitatea va asigura cele mai bune condiţii tinerilor care doresc să studieze în cadrul facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară sau Farmacie şi a investit în închirierea unor spaţii suplimentare pentru ca examenul să se desfăşoare în siguranţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de UMF Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, numărul tinerilor interesaţi de profesia de medic, farmacist, medic stomatolog, tehnician dentar, radiolog, kinetoterapeut, nutriţionist sau asistent medical este tot mai mare în fiecare an. În aceste condiţii, creşte şi exigenţa examenului de admitere, demersul fiind necesar pentru selectarea celor mai potriviţi candidaţi pentru viitorul sistemului naţional de sănătate.

„Am decis să organizăm examenul de admitere în varianta clasică, după ce ne-am consultat şi cu rectorii celorlalte universităţi de medicină şi farmacie din ţară, pentru că acesta reprezintă o probă complexă de evaluare a cunoştinţelor candidaţilor. Ne bucură interesul constant al tinerilor pentru profesiile din domeniul sănătăţii şi dorim să le oferim cele mai bune condiţii, atât la examenul de admitere, cât şi pe parcursul anilor de studio”, a declarat rectorul UMF „Iuliu Haţieganu”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Examenele vor fi susţinute inclusiv în săli ale unor hoteluri, iar candidaţii vor primi materialele de protecţie necesare împotriva COVID-19.

„Pentru a se putea păstra distanţa necesară între candidaţi (avem în vedere aproximativ 2000 de înscrişi), examenul de admitere pentru cele trei facultăţi din cadrul universităţii, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie, se va desfăşura atât în amfiteatrele universităţii, cât şi în alte spaţii care vor fi închiriate pentru acest scop. UMF Cluj-Napoca a ales să închirieze săli de examinare la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi la Sala Sporturilor „Horia Demian”. De asemenea, s-au rezervat sălile de conferinţe din două mari hoteluri din oraş, Grand Hotel Italia şi Hotel Napoca. Candidaţii vor avea acces la toate materialele de protecţie necesare: măşti, mănuşi, dezinfectant, iar distanţa dintre aceştia va fi de minimum doi metri. În plus, tinerilor care vor avea nevoie de cazare pe perioada admiterii li se vor pune la dispoziţie căminele universităţii, care vor fi igienizate şi dezinfectate”, se mai arată în comunicat.