Un nou loc pentru luat masa, conceput pentru studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dar şi pentru cadrele didactice şi personalul administrativ, s-a inaugurat recent.


Restaurantul studenţesc este situat în clădirea Facultăţii de Medicină, în campusul Haşdeu, pe strada Gheorghe Marinescu nr. 23, se arată într-un comunicat. 

„Împlinim o promisiune făcută acum trei ani, la preluarea mandatului şi pe care am reuşit să o ducem la bun sfârşit. Este o cantină modernă, care va spori capacitatea de servire a mesei şi care va veni în sprijinul studenţilor şi colegilor noştri. Este un ajutor pentru studenţii care nu mai sunt nevoiţi, de acum, să parcurgă drumul la cantina de pe strada Victor Babeş şi apoi înapoi la cursuri, ci pot lua masa în zona unde au ore. În cadrul strategiei noastre pentru creşterea calităţii activităţii universitare, pe primul loc se află comunitatea academică, studenţii şi cadrele didactice. Pe lângă activităţile de educaţie şi cercetare pe care le întreprindem în cadrul universităţii, trebuie să avem grijă şi de starea de bine a studenţilor şi a colegilor noştri, iar masa reprezintă un aspect foarte important”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Noua cantină are o capacitate de 60 de locuri, ocupă o suprafaţă de 350 mp şi va funcţiona în tandem cu restaurantul studenţesc de pe strada Victor Babeş nr. 13. Investiţia a fost în valoare de 430 000 lei (86 000 euro), din fonduri proprii ale universităţii clujene.

„Este un spaţiu generos, amenajat şi echipat conform celor mai înalte standarde. În acest moment, avem personal suficient pentru ambele cantine, dar pe viitor va fi, probabil, necesar să angajăm personal suplimentar. Meniurile sunt concepute de un specialist în nutriţie şi dietetică cu experienţă, absolvent al universităţii noastre, iar preţurile încep de la 4 lei pentru o supă şi 10 lei pentru un fel principal. De exemplu, în acest moment, un meniu cu două feluri costă între 10 şi 20 lei, dar studenţii care beneficiază de bursă socială îl primesc gratuit. În medie, asigurăm hrana pentru aproximativ 1.200 de persoane pe zi“, a precizat dr. ec. Valentin Mudura, directorul general administrativ al universităţii.

Începând cu luna februarie a acestui an, 350 de studenţi ai UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, care beneficiază de burse sociale, primesc zilnic o masă gratuită. Această iniţiativă face parte dintr-un program mai amplu al universităţii, care vizează creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale şi sporirea accesului la învăţământul superior, încurajarea şi pregătirea tinerilor cu potenţial, care provin din medii defavorizate, în special cei din mediul rural, să urmeze o universitate de medicină şi farmacie.

„Sperăm că acest restaurant va fi o oază de relaxare şi socializare, precum şi un loc unde colegii noştri vor savura preparate sănătoase, delicioase şi foarte accesibile. Acest restaurant este rezultatul eforturilor depuse de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca pentru a crea un spaţiu primitor şi modern, special gândit pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor studenţilor. Sperăm că acesta va deveni un loc de întâlnire preferat pentru studenţi şi că va contribui la consolidarea legăturilor dintre membrii comunităţii academice”, a spusVlad Lazăr, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca.

Chef Adrian Hădean, cunoscut pentru proiecte şi acţiuni caritabile cu impact major în comunitate, se va implica, prin intermediul asociaţiei sale Black Sea FooDignity, pentru a susţine universitatea clujeană în iniţiativa acesteia de a facilita accesul tuturor studenţilor la o masă caldă zilnică.

„Experienţa căpătată în pandemie s-a dovedit a fi foarte utilă odată cu invadarea Ucrainei şi declanşarea uriaşului val de refugiaţi care s-a revărsat în România. Aşa am ajuns în atenţia organizaţiilor umanitare internaţionale, de la UNICEF, la World Central Kitchen şi Cuisine sans frontières, graţie implicării organizaţiei noastre în Social Gastronomy Movement. Acesta e şi motivul pentru care am schimbat numele asociaţiei Adi Hădean în Black Sea FooDignity, un nume prin care ne extindem parteneriatele internaţionale. Clujul este locul în care am pornit în 2014 printr-un proiect de educaţie gastronomică şi culinară cu caracter social şi e locul în care ne întoarcem acum cu un program menit să aducă mai mult sens şi mai mult bine în vieţile studenţilor de la UMF”, a declarat Adrian Hădean.

Responsabilitatea socială este un element fundamental al misiunii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, care se manifestă prin proiecte cu impact atât în comunitatea academică, cât şi în comunitatea clujeană. Rectorul universităţii afirmă că „prin astfel de iniţiative şi parteneriate, dorim să ne facem mai mult decât datoria, dorim ca prin exemplul nostru să educăm şi să motivăm tinerii, viitorii profesionişti ai sănătăţii din România, în spiritul solidarităţii şi al responsabilităţii”.





Medic