Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca sărbătoreşte, în acest an academic, 150 ani de învăţământ medical universitar la Cluj. În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele UMF „Iuliu Haţieganu” 2022, joi, 8 decembrie, a avut loc Gala Premiilor Universităţii, în cadrul căreia au fost premiate performanţele şi realizările deosebite din ultimul an ale cadrelor didactice şi cercetătorilor.


Evenimentul a debutat cu mesajul rectorului: prof. dr. Anca Dana Buzoianu a prezentat cele mai importate rezultate şi succese ale universităţii din anul 2022, se arată într-un comunicat. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca se remarcă şi în acest an în topul celor mai bune universităţi din ţară, atât în cadrul ranking-urilor internaţionale, cât şi în metaranking-ul universitar naţional, realizat de Ministerul Educaţiei, unde se situează pe locul 4.

Activitatea didactică s-a desfăşurat cu prezenţa fizică a studenţilor, punând accent pe pregătirea practică a acestora, pentru a recupera ceea ce s-a pierdut în pandemie şi pentru a forma specialişti buni, aceasta fiind cea mai importantă parte a misiunii academice.

„În anii care urmează, datorită construirii noilor unităţi sanitare proiectate -  Spitalul Regional de Urgenţă, Spitalul Pediatric monobloc, Centrul de neurochirurgie şi Centrul de transplant - , avem datoria şi responsabilitatea să formăm specialiştii care vor lucra în aceste spitale, pregătiţi la standardele internaţionale pe care trebuie să le aibă profesioniştii din sănătate astăzi. Este motivul pentru care am crescut cu 50% cifra de şcolarizare la programul de studiu Asistenţă Medicală Generală şi cu 15% la programul Medicină”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

În decursul anului 2022, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a gestionat un număr de 125 de proiecte, cu o valoare totală de aproape 27 milioane euro. Dintre acestea, 46 de proiecte au fost câştigate în decursul acestui an, cu o valoare totală de 5,7 milioane euro. S-au publicat 945 de articole în reviste ISI.

Adaptarea şi modernizarea infrastructurii didactice şi a organizării administrative au devenit obiective importante în strategia de dezvoltare a universităţii. Lucrările de investiţii executate pe parcursul anului 2022, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din clădirile aflate în patrimoniul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, au fost realizate cu scopul de a creşte nivelul serviciilor educaţionale oferite de universitate, precum şi calitatea vieţii studenţilor pe toată perioada studiilor.

În cadrul unei ceremonii, au fost acordate, pentru prima oară, premii pentru Performanţă medicală, profesioniştilor din sănătate care s-au evidenţiat prin activităţi inovative şi contribuţii substanţiale la sănătatea pacienţilor.

Astfel, pentru domeniul chirurgical, au fost premiaţi: conf. dr. Florin Elec, din partea Institutulului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, care s-a remarcat prin tehnica chirurgicală de autotransplant renal cu recoltarea în manieră minim-invazivă, laparoscopică a rinichiului, respectiv chirurgia oncologica ex-vivo cu autotransplantarea rinichiului, ambele realizate în premieră în ţara noastră, şi conf. dr. Cristina Petrişor, din partea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru evoluţia Secţiei ATI I din cadrul spitalului de la începutul pandemiei COVID-19, inclusiv procedurile complexe derulate (ventilaţia mecanică, epurarea continuă extra-renală, oxigenarea extra-corporeală, plasmafereze), precum şi contribuţia la programul de certificare în etica cercetării biomedicale.

În domeniul medical, a fost premiat domnul şef lucr. dr. Horia Roşianu, din partea Institutului Inimii, secţia Cardiologie intervenţională, pentru implantarea primelor stimulatoare cardiace fără sondă din Romania, a primelor defibrilatoare subcutanate din Transilvania, respectiv procedura de implanatare minim invazivă a stenturilor vaselor mari.

În domeniul laborator/paraclinic, premiul a fost acordat doamnei conf. dr. Manuela Lenghel, din partea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, secţia Imagistică, pentru dezvoltarea tehnicii RMN de administrare a substanţei de contrast în dinamică în analiza multiparametrică pentru formaţiuni tumorale (oferă date despre perfuzia si vascularizaţia ţesuturilor tumorale, cu o evaluare cantitativă a vascularizaţiei si permeabilităţii tumorale; creşte acurateţea diagnostică şi optimizează prognosticul si managementul pacientului, mai ales în cazul celor oncologici).

Facultatea de Medicină, reprezentată de decanul facultăţii, doamna prof. dr. Şoimiţa Mihaela Suciu, a acordat distincţii după cum urmează:

  • Premiul „Victor Papilian” - Discipline fundamentale: conf. dr. Daniel Corneliu Leucuţa - Disciplina Informatică şi Biostatistică Medicală; 
  • Premiul „Octavian Fodor” - Discipline medicale: prof. dr. Simona Rednic - Disciplina Reumatologie; 
  • Premiul „ Ion Chiricuţă” - Discipline chirurgicale: conf. dr. Florin Graur - Disciplina Chirurgie III; 
  • Premiul pentru excelenţă didactică: Pentru elaborarea Culegerii de Teste pentru pregătirea examenului de rezidenţiat – domeniul medicină: prof. dr. Olga Hilda Orăşean, prof. dr. Petru Adrian Mircea, prof. dr. Daniela Fodor; 
  • Premiul de excelenţă în cercetarea ştiinţifică: şef. lucr. dr. Ştefan Lucian Popa – Disciplina Medicală II. 

Facultatea de Farmacie a decernat patru premii, prin doamna prof. dr. Geanina Crişan, decanul facultăţii şi domnul prorector prof. dr. Radu Oprean:

  • Premiul „Teodor Goina”: prof. dr. Mihai Lucaciu, disciplina Fizică farmaceutică-biofizică şi prof. dr. Valentin Zaharia, disciplina Chimie organică; 
  • Premiul pentru excelenţă didactică: prof. dr. Cristina Mogoşan – disciplina Farmacologie, Fiziologie, Fiziopatologie; 
  • Premiul de excelenţă în activitatea ştiinţifică: şef lucr. dr. Mihaela Tertiş – disciplina Chimie Analitică şi Analiză Instrumentală.

Facultatea de Medicină Dentară a oferit anul acesta patru distincţii, care au fost înmânate de către decanul facultăţii, conf. dr. Cristian Dinu şi prorector prof. dr. Mihaela Băciuţ:

  • Premiul „Gheorghe Bilaşcu”: prof. dr. Mîndra Eugenia Badea – disciplina Prevenţie în Medicina Dentară; 
  • Premiul „Iulia Chira” pentru excelenţă în activitatea didactică: prof. dr. Smaranda Buduru şi colectivul disciplinei de Protetică Dentară; 
  • Premiul de excelenţă în activitatea ştiinţifică: şef lucr. dr. Oana Almăşan – disciplina Protetică Dentară.

La categoria Premiile Universităţii, pe lângă premiile pentru Performanţă Medicală, au mai fost acordate alte cinci distincţii:

  • Premiul „Manuela Gozariu Le Bars”, pentru primul autor al lucrării cu cele mai multe citări în cei trei ani precedenţi anului în care se acordă premiul, conform WoS Clarivate core collection: dr. Cornelia Braicu, Cercetător ştiinţific 1, la Centrul de Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională; 
  • Premiul „Ion Baciu” pentru cea mai bună teză de doctorat din anul universitar 2021-2022 a fost acordat dr. Tudor-Ioan Mocan, pentru teza „Diagnostic, prognostic şi tratament în carcinomul hepatocelular”, conducător de doctorat prof. dr. Zeno Spârchez; 
  • Premiul pentru administraţie a fost acordat doamnei Adriana Roşu, şef serviciu Relaţii Internaţionale, pentru implicarea deosebită în organizarea celor opt ediţii ale seminarelor de integrare pentru studenţii internaţionali din anul I; 
  • Premiul pentru responsabilitatea socială a fost acordat prof. dr. Cristina Iuga, directorul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE, care a reuşit creşterea gradului de utilizare a infrastructurii de cercetare cu 300% în doar un an, contribuind astfel la furnizarea de noi produse şi servicii de sănătate care aduc beneficii economiei şi populaţiei României; 
  • Marele Premiu „Iuliu Haţieganu” i-a fost acordat, de către rectorul universităţii, prof. dr. Valentin Muntean, în semn de recunoaştere a activităţii ştiinţifice, educaţionale şi profesionale desfăşurate, prin care a contribuit la creşterea vizibilităţii şi a prestigiului internaţional al universităţii.

În cadrul evenimentului, au fost omagiaţi, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, doi importanţi membri ai comunităţii academice, care au contribuit la dezvoltarea şcolii medicale clujene: prof. dr. Nicolae Miu – medic pediatru şi fost prodecan al Facultăţii de Medicină, prorector didactic al universităţii, apoi, între 2000-2008, decanul Facultăţii de Medicină, respectiv prof. dr. Marius Traian Bojiţă, fost decan al Facultăţii de Farmacie, prorector şi apoi rector al universităţii, între anii 2000-2008.

„Este extrem de important ca o universitate să îşi recunoască şi să îşi răsplătească valorile. Realizărilor colegilor noştri ne onorează şi totodată constituie brandul universităţii noastre. Imaginea, performanţa, competitivitatea şi recunoaşterile de înalt nivel ale universităţii sunt rezultatul implicării şi muncii depuse de fiecare membru al comunităţii noastre academice. Fiecare dintre noi jucăm un rol important în evoluţia şcolii medicale clujene şi nu există limite pentru următorul secol al acesteia, dacă îi inspirăm, la rândul nostru, pe alţii să facă la fel”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene.

 




Medic