Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a inaugurat, pe 24 februarie, căminul studenţesc VII din campusul Hasdeu. Acesta a fost reabilitat şi modernizat, investiţia ridicându-se la peste 9,6 milioane de lei - echivalentul a aproape 2 milioane de euro -, din fonduri proprii ale universităţii şi din fonduri de la bugetul de stat.


Reabilitarea căminului VII, construit în perioada anilor ‘60, a început în luna februarie 2021 şi a fost finalizată în noiembrie, acelaşi an, se arată într-un comunicat.

Noua capacitate de cazare va fi de 178 de locuri, în 89 de camere a câte două locuri, din care o cameră cu două locuri a fost amenajată pentru persoanele cu dizabilităţi. Studenţii care vor locui în acest cămin, începând cu anul universitar 2022-2023, vor avea acces la patru oficii pentru prepararea şi servirea mesei şi patru spălătorii dotate cu echipamente noi precum şi la trei săli de lectură a câte 22 de locuri fiecare.

Lucrările de construcţii şi instalaţii au avut ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de cazare pentru studenţii universităţii. Înainte de renovare, camerele de cazare erau prevăzute cu patru paturi şi distribuite de-a lungul unui coridor central cu câte două băi comune, un oficiu şi o sală de lectură pe fiecare nivel. În urma lucrărilor de reabilitare, s-a ridicat nivelul de confort prin realizarea, prin recompartimentare, în cadrul fiecărei camere, a unei băi, prin înlocuirea în totalitate a instalaţiilor interioare, realizarea de instalaţii noi de încălzire - răcire, insalaţii de ventilare, instalaţii pentru stingerea incendiului, instalaţii electrice, de iluminat şi de comunicaţii (TV, internet de mare viteză).

Căminul va oferi studenţilor accesul la o sală de sport dotată cu aparatură performantă, la Dispensarul medical studenţesc şi la Centrul de consiliere psihologică şi orientare profesională al universităţii. Accesul în clădire se va face prin tag-uri şi video-interfon, aceasta fiind prevăzută şi cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare de incendiu, de detectare efracţie şi de supraveghere video.

„Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la aproape 10 milioane de lei, din care peste 8,5 milioane de lei au fost fonduri destinate lucrărilor de construcţii şi instalaţii, iar diferenţa o reprezintă costul mobilierului şi dotărilor. Creşterea nivelului de confort constă în faptul că fiecare cameră a fost prevăzută cu baie proprie, frigider, birouri pentru fiecare persoană, conexiune la internet, precum şi accesul la spaţiile comune dotate cu echipamente moderne şi performante”, a declarat Valentin Mudura, directorul general administrativ al UMF „Iuliu Haţieganu”.

Universitatea clujeană pune la dispoziţia studenţilor de la toate programele de studiu aproximativ 2.500 de locuri de cazare în 9 cămine. În prezent, în condiţiile în care activitatea didactică se desfăşoară în format fizic, gradul de ocupare al locurilor din cămine este de 100%.

„Dorim să le oferim studenţilor noştri cele mai bune condiţii pentru a învăţa, dar şi pentru a se putea bucura de tot ce le oferă oraşul Cluj-Napoca (...) Pe lângă spaţiile de cazare pe care le punem la dispoziţia lor, le vom facilita şi accesul la restaurantul studenţesc, prin amplasarea a două puncte de lucru în cele două campusuri universitare, Observator şi Hasdeu, şi prin implementarea unui sistem de comenzi online”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii.


Farmacist