Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca îşi exprimă regretul şi tristeţea pentru decesul profesorului Nicolae Miu, personalitate emblematică a învăţământului universitar şi a medicinei româneşti şi reprezentant de seamă al şcolii medicale clujene.


Cu o carieră impresionantă, prof. dr. Nicolae Miu, specialist în pediatrie, gastroenterologie şi hepatologie şi diabet şi boli de nutriţie, şi-a dedicat întreaga viaţă sănătăţii copiilor. A vindecat cazuri grave, a scris tratate în premieră pentru România, a condus Facultatea de Medicină a universităţii noastre, a ridicat o clădire nouă la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca şi a înfiinţat Clinica de Nefrologie, Dializă şi Toxicologie Pediatrică, împreună cu dr. Aurel Bizo, se arată pe pagina de Facebook a universităţii clujene.

„Profesorul Nicolae Miu a lansat, în premieră pentru ţara noastră, conceptul de medicină a adolescentului, având viziunea complexităţii acestui domeniu medical. Acest concept a fost promovat prin publicarea în 1999 a «Tratatului de medicina adolescentului». De asemenea, a fost cel care a introdus în România conceptul de Pediatrie Socială, fiind fondatorul Societăţii Române de Pediatrie Socială, dar şi al Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică”, se mai arată.

Cu profesionalism, dedicare şi angajamentul de care a dat dovadă în calitate de prorector didactic al UMF „Iuliu Haţieganu”, decan şi cadru didactic al Facultăţii de Medicină, profesorul Nicolae Miu şi-a dedicat întreaga activitate multor generaţii de studenţi şi rezidenţi şi a vegheat, cu pasiune şi căldură, asupra sănătăţii celor mai tineri.

„Prezenţa sa alături de comunitatea noastră academică ne-a onorat. Recunoaşterea de care se bucură astăzi şcoala medicală clujeană este deopotrivă rodul implicării şi al eforturilor domniei sale. Pentru toate acestea, îi mulţumim şi îi vom purta veşnică recunoştinţă”, se mai subliniază în postare.

Cu un spirit cultivat şi rafinat, reprezentând cu adevărat modelul unei prezenţe intelectuale impecabile, prof. dr. Nicolae Miu va rămâne pentru totdeauna o amintire luminoasă în inimile celor care au avut privilegiul de a-l cunoaşte.

Cu profundă tristeţe, întreaga comunitate academică a UMF ”Iuliu Haţieganu” transmite condoleanţe familiei îndoliate.

Sursă foto: Facebook UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca
 





Pediatru