Potrivit clasificării Emerging Economies University Rankings 2021, realizată de revista britanică The Times Higher Education (THE), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se află în jumătatea superioară a topului celor mai bune 606 universităţi, din 48 de ţări din zona Emerging Economies.


Intrată pentru prima dată în acest clasament, UMF „Iuliu Haţieganu” se află pe locul al doilea, alături de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în ierarhia universităţlor din România, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

În acest clasament sunt incluse 13 universităţi din România, dintre care trei sunt din Cluj-Napoca: UMF „Iuliu Haţieganu”, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică. Pe primul loc, în clasamentul naţional, se situează Academia de Studii Economice din Bucureşti. În ranking-ul pe anul trecut, au fost incluse 9 universităţi din România.

„Pe lângă prestigiul câştigat, o astfel de recunoaştere internaţională ne motivează şi ne responsabilizează să menţinem şi chiar să ne depăşim standardele”, a declarat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene în cauză.

Clasamentul Emerging Economies University Rankings 2021 a fost realizat în baza a 13 indicatori de performanţă, aceiaşi folosiţi şi la clasamentul mondial al universităţilor World University Rankings. Se măsoară performanţa unei instituţii sub aspectul activităţilor de predare (Teaching), activităţilor de cercetare (Research), impactulului rezultatelor cercetării – citările (Citations), gradului de internaţionalizare (International Outlook) şi transferului de cunoştinţe către mediul socio-economic (Industry Income). UMF „Iuliu Haţieganu” ocupă primul loc în România la categoriile Predare (Teaching) şi Perspective Internaţionale (International Outlook). 

Orice ţară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră a fost eligibilă pentru includerea în evaluare. România se situează în categoria economiilor emergente secundare, alături de ţări precum China, India, Rusia, Arabia Saudită, Pakistan, Indonezia, Filipine, Emiratele Arabe Unite. În acest an, primele cinci locuri din clasamentul global sunt ocupate de universităţi din China.


Farmacist