Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a fost gazda workshopului regional „Evaluarea tehnologiilor medicale în context naţional” din cadrul proiectului „HEALTHESIS - program postuniversitar de formare în economia sănătăţii”, care s-a derulat în perioada aprilie 2021 – noiembrie 2023.


Workshopul ştiinţific a marcat încheierea programului de formare dezvoltat în cadrul proiectului. La acesta au participat peste 60 de experţi din domeniul evaluării tehnologiilor medicale, cadre medicale şi reprezentanţi ai autorităţilor publice implicate în management-ul serviciilor de sănătate, se arată într-un comunicat.

Obiectivul general al proiectului „HEALTHESIS - program postuniversitar de formare în economia sănătăţii” a fost dezvoltarea în premieră în România a unui program postuniversitar în domeniul economiei sănătăţii, care să răspundă necesităţilor prezente de formare a specialiştilor şi decidenţilor din sistemul sanitar. Acest program va constitui baza introducerii principiilor de cost-eficienţă în intervenţiile din domeniul sănătăţii, prin crearea unui sistem de indicatori de performanţă pentru activităţile din sistemul medical.

Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educaţie şi competenţe a fost coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

„Programul postuniversitar, acreditat de Ministerul Sănătăţii, şi-a propus să îmbunătăţească competenţele în utilizarea unor tehnici moderne de management, evaluare economică şi statistică aplicată în domeniul sănătăţii. Scopul principal al proiectului a fost stimularea discuţiilor şi a schimbul de idei între specialişti, pentru a identifica cele mai bune practici şi modalităţi de evaluare a tehnologiilor medicale în sistemul nostru de sănătate. Ne bucurăm să vedem interesul crescut pentru aceste subiecte şi suntem convinşi că rezultatele acestui program vor avea un impact semnificativ în domeniul medical românesc”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Printre lectorii invitaţi la workshop s-au numărat experţi în domeniul evaluării tehnologiilor medicale: prof. dr. Florentina Furtunescu, UMF „Carol Davila”, coordonatorul naţional al proiectului, prof. dr. Adina Turcu Ştiolică, UMF Craiova, dr. Ştefan Strilciuc şi dr. Laszlo Lorenzovici, conf. dr. Corina Bocşan, coordonatorul regional al proiectului, şef lucr. Octavia Sabin, responsabilul programului postuniversitar, precum şi întreaga echipă de lectori, din cele trei facultăţi ale UMF „Iuliu Haţieganu”. Fiecare lector a împărtăşit din experienţa sa din timpul dezvoltării proiectului şi a arătat cum pot fi aplicate deciziile de evaluare a tehnologiilor medicale în domeniul său de expertiză.

Workshopul a reprezentat o bună oportunitate de a intra în legătură cu experţi în domeniu şi cu profesionişti implicaţi în managementul sanitar, precum şi de a împărtăşi bune practici şi experienţe, cu scopul de a crea noi colaborări în domeniul economiei sănătăţii.





Ginecologia (1)