La data de 12 Ianuarie 2023, în prezenţa rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a membrilor Consiliului de Administraţie, a numeroşi membri ai corpului profesoral, precum şi a invitaţilor, a avut loc, la rectoratul Universităţii, ceremonia de acordare a titlului ,,Doctor Honoris Causa” unei mari personalităţi a lumii medicale, doctorul Erwin Santo.


Dr. Erwin Santo este un distins medic gastroenterolog şi Director al Unităţii de Endoscopie Invazivă din cadrul Centrului Medical Tel Aviv Sourasky, Israel, actual Director al Institutului de Gastroenterologie din Tel Aviv, având o experienţă impresionantă în domeniul gastroenterologiei şi endoscopiei terapeutice, precum şi în dezvoltarea tehnicilor minim invazive de endoscopie ultrasonografică, se arată într-un comunicat al UMFCD.

A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Institutului Tehnologic Israelian (IIT), din Haifa, în anul 1977. S-a specializat în Centrul Medical Rambam, Haifa, în 1978 în Centrul Medical Beilinson, Petach Tikva, în perioada 1979-1984, în Centrul Medical Tel Aviv Sourasky, în perioada 1988-1990, respectiv în cadrul Institutului Paoli-Calmettes, Marsilia, în perioada 1994-1995.

În anul 1991, a ocupat poziţia de medic primar în cadrul Centrului Medical Tel Aviv Sourasky, Israel, având diferite funcţii de conducere, iar din 2019, este Director al Institutului de Gastroenterologie din Tel Aviv, Israel.

Dr. Erwin Santo este membru al unor societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, precum Asociaţia Gastroenterologică din Israel, Asociaţia Europeană de Gastroenterologie şi Hepatologie, Clubul European de Endosonografie, Societatea Americană de Endoscopie Gastrointestinală. Este co-fondator al asociaţiei EURO-EUS, implicându-se în proiecte de educaţie continuă şi cercetare în domeniul endoscopiei ultrasonografice.

E autorul a peste 85 de articole indexate în baze de date internaţionale şi 3 cărţi publicate în edituri internaţionale.

Colaborările dintre dr. Erwin Santo şi cele mai importante instituţii medicale din România din domeniul gastroenterologiei, precum şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” Bucureşti datează de cel puţin 10 ani, specialistul un participant activ şi constant la Congresul Pancreatic Fest, organizat de Asociaţia Română de Patologie Pancreatică, precum şi la workshop-ul ESGE Digestive Endoscopy Cluj.

„În cuvântul deosebit de cald şi emoţionant, distinsul laureat a rememorat colaborările îndelungate şi fructuoase cu medici români de excepţie, printre care i-a menţionat pe pof. univ. dr. Adrian Săftoiu, prof. univ. dr. Mariana Jinga, prof. univ. dr. Cristian Gheorghe şi prof. univ. dr. Liliana Gheorghe, se mai subliniază în comunicat.





Medic